#40 Pelataan Haluatko historioitsijaksi -peliä!

Menneisyyden Jäljillä – #40 Pelataan Haluatko historioitsijaksi -peliä!
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

On jälleen podcastille perinteisen pelijakson aika, kun aika rientää ja korvillasi on nyt podcastin neljäskymmenes jakso! Olen joka kymmenes jakso tuottanut tällaisella kevyemmällä jaksoformaatilla jaksoja, joissa käännetään jokin tuttu lautapeli historiaversioksi. #10 jaksossa pelasimme Trivial Pursuitia, #20 jaksossa Aliasta ja #30 jaksossa Arvaa kuka -peliä. Tänään pelivuorossa on yksi maailman tunnetuimmista television tietokilpailuformaateista, josta on tehty myös lautapeliversio. Kyseessä on siis Haluatko miljonääriksi? -peli, joka kääntyy jaksossa Haluatko historioitsijaksi -peliksi. Tähän pelijaksoon sain vieraaksi kaksi innokasta Helsingin yliopiston historianopiskelijaa pelaamaan kanssani. Vieraanani ovat Helsingin yliopistosta Juuso Jääskeläinen sekä Matias Holm, joista Juuso on maisterivaiheen opiskelija ja Matias on kandivaiheen opiskelija.

Shortly in English: Who wants to be a millionaire – or a historian? I would choose to be a historian whenever and wherever, and in this episode we are turning the famous TV-format (also known as a board game) into a history-podcast-version. Ten tough questions, are you ready? I know that my quests of the episode – history students Juuso Jääskeläinen and Matias Holm from University of Helsinki, are!

Haluan esittää ison kiitoksen Suomen Tiedetoimittajain liitolle, joka kevään 2021 apurahahaussa myönsi Menneisyyden Jäljillä –podcastille apurahan podcastin kehittämiseen – iso ja lämmin kiitos siitä! Tämä tarkoittaa, että minulla on paremmat edellytykset käyttää aikaa ja vaivaa podcastin parissa, ja tulevaisuudessa toivonkin, että saan järjestettyä vielä vakaamman tilanteen podcastin tuottamiseksi jatkossakin. #40 jaksoa on kulunut nimittäin hujauksessa, ja mahdollisia vieraita ja aiheita taitaa tällä tietoa riittää useammaksi vuodeksi.

Ennen itse peliä tutustumme jaksossa jälleen itse pelin menneisyyteen. Ensimmäisen kerran Haluatko miljönääriksi –TV-ohjelma (Who wants to be a Millionaire?) julkaistiin Iso-Britanniassa 4. syyskuuta 1998, jolloin ohjelmaa tuotti Sony Pictures Entertainment. Ohjelmaformaatin loivat David Briggs, Mike Whitehill ja Steve Knight. Suomessa ohjelmaformaattia esitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1999, joten ohjelma rantautui Briteistä Suomeen melko nopeasti. Vuosina 1999–2001 ohjelman kesto oli Suomessa 30 minuuttia, ja vuosina 2001–2007 ohjelman kesto piteni 60 minuuttiin. Ohjelma teki paluun melkein 10 vuoden jälkeen suomalaisten televisioihin vuonna 2016.

Tässä podcastjaksossa TV-ohjelman säännöt seurasivat podcastiin seuraavalla tavalla. Jakson vieraat Juuso ja Matias muodostavat yhden joukkueen, joka jaksossa vastaa kymmeneen asteittain vaikeutuvaan kysymykseen, joihin annan neljä vaihtoehtoa. Ennen varsinaisia kysymyksiä suoritamme esikarsintakierroksen, jota englanniksi kutsutaan fastest finger first osuudeksi, jossa kilpailijat asettavat neljä vastausvaihtoehtoa oikeaan järjestykseen.

Pelissä Juusolla ja Matiaksella on käytettävissään kolme oljenkortta, jotka ovat 50-50, mutta yleisön puuttuessa kysy yleisöltä -oljenkortta tai studiossa kilauta kaverille -oljenkortta ei ollut mahdollista hyödyntää. Sen sijaan valitsin toiset oljenkorret Yhdysvaltain TV:ssä olleista versioista. Siispä 50-50 lisäksi oljenkorsina on double-dip eli uusi yritys vastata kysymykseen, joka oli käytössä Yhdysvaltain TV-versiossa vuosina 2004–2008. Kolmas oljenkorsi on ollut käytössä Yhdysvaltain Who wants to be a Super Millionaire? -versiossa, jossa kilpailija saa vaihtaa kysymyksen täysin uuteen kysymykseen.

Ennen itse peliä pohdimme Matiaksen ja Juuson kanssa jakson menneisyyden jälkeä, joka kuuluu seuraavasti:

Mitä on sivistys? Se, mitä jää jäljelle kun on unohtanut oppimansa.

Englantilainen kirjailija John Ruskin, elänyt 1819-1900

Juuso ja Matias pohtivat hienosti sivistyksen merkitystä ja eri tapoja jäsentää opittua, kun mietimme yhdessä sivistyksen merkitystä ja oppimisen prosessia ennen itse jakson pelin käynnistymistä. Keskustelu tiivistyi Juuson ajatukseen siitä, että sivistys on elämän laajempaa ymmärrystä, mihin Matiaksen kanssa ajatuksillamme yhdyimme.

Tervetuloa mukaan nauttimaan podcastin neljännestä pelijaksosta Menneisyyden Jäljillä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s