#20 Pelataan historia-Aliasta!

Menneisyyden Jäljllä – #19 Pelataan historia-Aliasta!
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

On 20. jakson aika, ja tasakymmenten kunniaksi nauhoitimme jälleen viihdyttävän pelijakson! Viimeksi pelasimme jaksossa #10 Trivial Pursuitia historiakysymyksillä, ja tässä jaksossa pelaamme historia-Aliasta! Jaksossa selitetään historiaan liittyviä käsitteitä ja sanoja, joita arvuutellaan vuorotellen. Arvaatko sinä, mistä sanoista on kyse? Pelikavereikseni saapuivat jälleen FM Aino Kirjonen sekä historian maisteriopiskelija Heidi Laakso Helsingin yliopistolta.

Shortly in English: Another ten episodes have passed by, and it is time for 20. episode! It seems that we will play games every 10th episode, and as we played Trivial Pursuit on our episode #10, we will play Alias in this episode #20! The idea of the game is to explain history-related concepts and words. Do you guess, what are we trying to explain? Guests of the episode are MA Aino Kirjonen and MA student Heidi Laakso from University of Helsinki.

Selvitin Aliaksen historiaa valmistellessani tätä jaksoa, ja vastaani tuli useita tapauksia, joissa sananselityspeliä on hyödynnetty eri kouluaineiden opetuksessa. Miksipä ei, sillä idea on yksinkertaisuudessaan nerokas! Aliaksen avulla on helppoa ja hauskaa kerrata käsitteitä, jotka pitää pelissä selittää niin, että muutkin ymmärtävät, mistä on puhe.

Suurimman osan selitettävistä sanoista ja käsitteistä poimin netistä vapaasti saatavilla olevista lukion historianopetukseen kootuista käsitesanastoista , jotka ovat tosi hyödyllisiä käsitteiden kertaamiseen. Olikin kiinnostavaa huomata, että vaikka opiskelemme kaikki kolme Heidin ja Ainon kanssa historiaa ja kaikki pelissä selitettävät sanat olivat tuttuja, ei niiden selittäminen ollutkaan ihan niin yksinkertaista. Yliopistossa historiaa opiskellessa iso osa ajasta kuluu omien kiinnostusten kohteiden tai oman tutkimuskohteen parissa ja valitussa ajanjaksossa, minkä vuoksi muu käsitteistö ei ole aktiivisesti käytössä ja muistissa.

Isot tsempit siis historiaa lukiossa opiskeleville ja sen tänään tiistaina 29.9. ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaville – teillä on historiallinen yleissivistys hallussa!

Iloinen yllätys itselleni oli, että Alias-sananselityspeli on suomalaista alkuperää. Pelin on keksinyt suomalainen kirjailija, säveltäjä, sanoittaja ja muusikko Mikko Koivusalo vuonna 1989. Pelin oikeudet osti aikoinaan Tactic Games Oy, joka tunnettiin aiemmin nimellä Nelostuote Oy. Peliä on myyty yli 6 miljoonaa kappaletta yli 40 maassa ja lähes 30 eri kielellä, mikä vaikuttaa aika hienolta tilastolta!

Pelin historiasta kertoo myös jakson menneisyyden jälki, joka ei ole tällä kertaa kovinkaan vanha, vaan poimittu Museokeskus Vapriikin nettisivuilta Pelimuseon osalta:

Ilahduttavan yksinkertainen sananselityspeli Alias on kaikkien tuntema seurapeli, mutta harva oivaltaa sen olevan kotimaista alkuperää. – – Pelin nimi tulee latinalaisperäisestä sanasta alias, joka tarkoittaa ”toisin sanoen”.

”Sata suomalaista peliä”, Museokeskus Vapriikki

En ole aiemmin tullut ajatelleeksi myöskään Aliaksen nimen alkuperää, mutta se kuvastaa peliä erinomaisesti: tarkoituksena kun on selittää sanoja ja käsitteitä muilla sanoilla kuin niillä, jotka käsitteessä jo esiintyvät.

Alias-sananselityspeli täyttää tänä vuonna 30 vuotta, minkä kunniaksi pelistä on julkaistu uudistettu Alias Original -versio. Version sanat ovat Kotimaisten kielten keskuksen kielen ammattilaisten valitsemia, ja Tacticin suunnittelija Jussi Lindbergin mukaan peli ”vahvistaa suomen kieltä entisestään osana pelikokemusta”. Iso peukku tälle!

Jakson kuunneltuasi saat ideoita siitä, millä eri tavoin historiaa voi opiskella ja miten helppoa tai hankalaa historiallisten käsitteiden avaaminen on. Keskustelemme Ainon ja Heidin kanssa myös jaksossa siitä, mitä lukio-opetuksesta poimitut sanat kertovat siitä historian käsitteistöstä, jota pidämme normina ja yleissivistyksenä.

Hauskoja hetkiä kevyemmän jakson parissa ja kiitos, että olet ollut mukana 20 jakson pituisella matkalla Menneisyyden Jäljillä!

Lähteet:

Sara Ahmed: The Cultural Politics of Emotions. Edinburgh University Press, 2014.

Suomalaisen työn liitto: Suomen tunnetuin party-peli Alias täyttää 30 vuotta. Julkaistu 1.9.2020. Luettu 13.9.2020.

Vapriikki: Pelimuseo – 100 suomalaista peliä. Luettu 13.9.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s