#10 Pelataan Trivial Pursuitia historiakysymyksillä!

Menneisyyden Jäljillä – #10 Pelataan Trivial Pursuitia historiakysymyksillä!
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

On ilo ja kunnia toivottaa kuulijat tervetulleiksi Menneisyyden Jäljille jo kymmenennen kerran, eli tämä jakso on podcastin juhlajakso! Juhlan kunniaksi jaksossa pelataan Trivial Pursuitia pelkästään historiakysymyksillä! Mitä atsteekit kutsuivat jumalten ulosteeksi? Mikä sota kesti alle 50 minuuttia? Kuka Yhdysvaltain presidentti kieltäytyi syömästä parsakaalia? Pelailun lisäksi jaksossa pohditaan, minkälaista historiatietämystä Trivial Pursuit edistää ja onko knoppitiedolla väliä. Jaksossa vieraana Helsingin yliopiston historian maisteriopiskelijat Aino Kirjonen ja Heidi Laakso.

Shortly in English: It’s game time! For the record of 10th episode of the podcast, I wanted to do something special… that is playing Trivial Pursuit with history questions only! I invited my two good friends to play with me, MA history students Aino Kirjonen and Heidi Laakso.

Helsingin yliopiston tilat ovat tällä hetkellä suljettuina koronapandemian vuoksi, mikä on täysin oikea päätös tässä maailmantilanteessa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että myös Unitube-studio, jossa olen jaksoja nauhoitellut, on suljettuna, eikä vieraiden kanssa tapaaminen olisi tällä hetkellä muutenkaan vastuullista. Poikkeusaikana ilmestyneet jaksot #7, #8 ja #9 olivatkin nauhoitettu etukäteen ennen poikkeusaikaa. Tämä #10 jakso on nauhoitettu etäyhteydellä, mikä hieman verottaa äänenlaatua, mutta ei sisältöä!

Omalla kohdalla poikkeustilanteen sulatteluun on auttanut se, että pitää mahdollisimman hyvin omista tavanomaisista rutiineistaan kiinni, ja Menneisyyden Jäljillä kuuluu itselläni siihen rutiiniin. Toivon, että nämä jaksot piristävät myös kuuntelijoiden päivää, kun kotioloissa tai ulkona turvallisesti ulkoillessa aikaa podcastien kuunteluun saattaa löytyä jopa tavallista enemmän.

Podcast osallistuukin Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan aloittamaan #TieteenKanssaKotona -kampanjaan, jossa tarkoituksena on rohkaista tieteen ja tutkimuksen pariin kotioloissa. Kampanja on nerokas, ja podcast on loistava mediakanava, jonka kautta tieteen pariin pääsee turvallisesti!

Jakson numero kymmenen kunniaksi halusin kehitellä jotain erityistä teille kuulijoille, ja mieleen juolahti, ainakin omasta mielestä, hauska idea, joka oli pakko päästä toteuttamaan. Onneksi tämä oli joidenkin muidenkin mielestä hauska idea, ja sainkin houkuteltua tähän jaksoon kaksi ystävääni, joiden kanssa jakso nauhoitettiin etäyhteydellä.

Juhlajaksossa tarkoituksena on laittaa aivonystyrät liikkeelle visaisilla Trivial Pursuitin historiakysymyksillä. Jaksoon piti luonnollisesti löytää pelin historiasta kertova menneisyyden jälki, joka tällä kertaa löytyi Times-lehden artikkelista Family Life – Testing Times Around the Table, joka on julkaistu 8. joulukuuta vuonna 1984.

Trivial Pursuit on pelinä tullut markkinoille vuoden 1981 lopulla Kanadassa, jossa pelin ensimmäinen painos oli 1 100 kappaletta. Vuoden 1984 artikkelissa kuvataan ja luvataan, miten pelistä muotoutuu tulevaisuudessa takuuvarma klassikko. Nythän me tiedämme, että tämä enne toteutui!

Kilpailijat voidaan jakaa kahteen ryhmään: hyviin ja huonoihin häviäjiin. Peli on pakattu kauniisti ja näyttää aivan isolta laatikolliselta After Eight -suklaata – ja sillä on myös samanlainen viehätys. – – Laatikossa on 1000 kysymys- ja vastauskorttia värikoodeittain, joista jokaisessa on 12 kysymystä. Kysymykset ovat, kuten eräs pelaajista osuvasti totesi, ”hemmetin hankalia, jos et tiedä vastauksia, ja uskomattoman helppoja, jos tiedät”. – – Olimme samaa mieltä siitä, että se oli luultavasti paras uusi lautapeli, jonka olimme nähneet vuosiin, ja että siitä tulee klassikko. Kuten rasiallinen minttusuklaita, sitä pitäisi tosin vain maistella eikä ahmia.

Artikkeli ”Perhe-elämää”, Times-lehdessä, 8. joulukuuta 1984
Suomennos: Lotta Vuorio

Artikkeli kuvaa mainiosti pelin luonnetta: pikkutarkkoja kysymyksiä on hankalaa veikata täysin sokeana, mutta kun kysymys osuu tietämyksesi napaan, on oikea vastaus taattu. Trivial Pursuitin ovat kehitelleet kanadalaiset Chris Haney ja Scott Abbott, joille idea lautapelistä kirkastui heidän pelatessaan Scrabblea ja juodessaan olutta.

Artikkelin julkaisuvuonna 1984 peliä myytiin Yhdysvalloissa ennätykselliset 20 miljoonaa kappaletta, ja nykyään peliä on myyty 26 maassa 17 kielellä yli 100 miljoonaa kappaletta. Alkujaan Trivialia pelattiin 1000 kortilla ja pelissä oli siten 6000 kysymystä, kun taas tässä jaksossa käytetyssä Trivial Pursuit Master -versiossa kortteja oli 500 ja kysymyksiä siten 3000.

Lähde: ”Family Life”, Times 8.12.1984, sivu 14. Times Digital Archive. Luettu 6.4.2020.

Historiaversiota Trivialista jaksossa pelatessamme pohdimme eri kysymysten kohdalla Ainon ja Heidin kanssa, mitä kysymykset kertovat ympäröivästä kulttuuristamme ja siitä, mitä pidämme yleiseen historiakäsitykseen kuuluvana tietona. Peliin valitut kysymykset eivät todennäköisesti kuitenkaan ole aivan summamutikassa valittuja, vaan ne kuvastavat jotenkin sellaista tietoa, joka olisi teoriassa mahdollista tietää.

Tämän vuoksi on ehkä lohduttavaa historioitsijana tunnustaa, että yleistäen historioitsijat eivät kuitenkaan tiedä ja muista kaikkea menneisyydestä, vaan historioitsijoille olennaisempaa on hahmottaa menneisyyden suuria linjoja ja hallita niin sanottu laajempi perspektiivi, jota vasten nykyisyyttä usein tarkastellaan.

Kuuntelemalla jakson selviää, onko knoppitiedolla niin väliä, miten historioitsijat pärjäävät nippelitietoa testaavissa kysymyksissä ja millainen on Trivial Pursuit -pelin historia.

ISO KIITOS kaikille kuulijoille, jotka olette laittaneet podcastin soimaan ja lähteneet rohkeasti mukaan tutkimaan menneisyyttä minun ja jaksojen upeiden vieraiden kanssa, jotka ovat tähän mennessä olleet podcastin menossa mukana!

Seuraavat jaksot julkaistaan poikkeusolojen yhä vallitessa uudenlaisella konseptilla, kunnes vieraiden kanssa nauhoittaminen studiossa on jälleen turvallista. Tervetuloa siis myös jatkossa Menneisyyden Jäljillä, ensi jaksossa uusien tuulien siivittämänä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s