#41 Uimapukumuotia, merenneitoja ja keho katseen kohteena

Menneisyyden Jäljillä – #41 Uimapukumuotia, merenneitoja ja keho katseen kohteena
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Podcastin kesäjaksossa sukellamme menneisyyden uinti- ja kylpymaisemiin rannoille, kun tutustumme 1800- ja 1900-luvun taitteen Yhdysvaltojen uima-asuihin. Uima-asujen muoti on muuttunut muun muodin mukana, eivätkä ihoa koko vartalon mukaan myötäilevät uimapuvut tai pienet bikinit ole aina olleet muodissa. Millaisissa asuissa 150 vuotta sitten uitiin ja oleskeltiin rannoilla? Mitä tehtäviä uima-asuilla oli ja millaisiin tarkoituksiin niitä suunniteltiin? Entä millä tavoin uima-asuihin sonnustettuja kehoja katsottiin ja tiirailtiin rannoilla? Jaksossa keskustelemme myös naiskehojen seksualisoinnista sekä merenneitoihin ja vedenneitoihin liittyvistä fantasioista. Selvitämme lisäksi, ketkä uimarannoilla viettivät aikaa ja kuinka hyvin menneisyyden ihmiset osasivat ylipäätään uida. Vieraanani on gradunsa 1800- ja 1900-luvun taitteen Yhdysvaltojen uima-asuista kirjoittanut Lea Hannu, joka valmistuu syksyllä 2021 filosofian maisteriksi Helsingin yliopistolla.

Shortly in English: Bathing suits, swimming and bathing are part of the hot summer! But how have they changed during the centuries? In this episode, we will dive into the bathing and swimming culture and outfits of late nineteenth and early twentieth centuries. The guest of the episode is Lea Hannu who is about to graduate as MA from University of Helsinki.

Kesäkuukaudet ovat täydellisiä monenlaiseen puuhaan ja tekemiseen ulkona, ja kesä on tiedetysti ihanteellista aikaa uinnille ja polskinnalle. On uimakouluja lapsille, hiekkarantoja perheille sekä maauimaloita ulkotiloissa vauhdikkaammille vedoille. Millä tavoin uima- ja kylpemiskulttuuri on muuttunut 1800-1900 -lukujen taitteesta tähän päivään?

Nostamme jaksossa esiin monta mielenkiintoista pukeutumiseen sekä kehollisuuteen liittyvää teemaa, joita ei välttämättä ole tullut pohtineeksi aiempien vuosisatojen osalta. Mikä on uima-asun ja ranta-asun ero ja mihin niitä tarvittiin? Mitä uimarannoilla tehtiin ja osasivatko ihmiset uida kovinkaan hyvin?

Käytämme jaksossa luonnollisesti paljon aikaa itse 1800-1900 -lukujen uima-asujen ihasteluun ja esittelyyn. Ensi näkemältä kyseisen aikakauden uima-asuja ei välttämättä lehtien sivulta tunnistaisi, sillä uima-asut muistuttivat naisten osalta arkista leninkiä tai mekkoa. Miehillä uima-asu koostui tyypillisesti kahdesta erillisestä osasta – sortseista ja paidasta – jotka saattoivat olla joko erillisiä tai yhteen ommeltuja.

Alla olevissa kuvissa näet esimerkkejä kyseisen ajan uima-asuista miesten ja naisten osalta!

KUVA: Outing Vol. XXXVI, No. 5. Elokuu 1900
Outing Vol. XL, No. 5. Elokuu 1902
Peterson’s Magazine Vol. LXXXVI, No. 2. Elokuu 1884

Naisten ja miesten uima-asujen selkein ero oli siinä, että miesten uima-asut olivat merkittävästi yksinkertaisempia, kun taas naisten uima-asut olivat koristeellisia ja monikerroksellisia. Naisten uima-asuun saattoivat kuulua uimamekon alle puettava korsetti, päähän asetettava päähine tai hattu sekä erityisesti Yhdysvalloissa suositut pitkät sukat sekä kengät. Onkin mielenkiintoista pohtia, miten tällaisessa asussa on pystytty uimaan ylipäätään, kun asun kastuessa se muuttui hyvin todennäköisesti melko painavaksi ja raskaaksi.

Värien osalta uima-asuissa suosittiin tummia värejä. Materiaaleina uima-asuissa käytettiin monia erilaisia materiaaleja, kuten alpakkavillaa, puuvillaa, flanellia, sarssia, silkkiä, satiinia, briljantiinia.

Lean valitsemassa menneisyyden jäljessä kuvataan uima-asuissa 1800-luvun loppupuolella tapahtunutta muutosta. Uima-asuja pyrittiin muokkaamaan käytännöllisemmiksi ja vähemmän kömpelöiksi, mihin muun muassa uima-asun malli sekä käytetty materiaali vaikuttivat.

Naisten uimapukuihin on tehty merkittäviä uudistuksia muutaman viimeisen vuoden aikana. Suuria muutoksia tarvittiinkin, jotta säädyllisyyttä sekä terveyttä ja mukavuutta voitaisiin varjella. Aiemmin käytetty pitkä ja väljä leninki oli taipuvainen levittäytymään märkänä ja velttona vedestä nousevan kylpijän kehon ympärille aiheuttaen vilunväreitä. Uiminen tällaisessa vaatteessa oli lähes todellinen ihme. Asu takertui jalkojen ympärille ja hankaloitti liikkumisen vapautta jo silloin, kun vedessä kastauduttiin vain hetken ajan. Uima-asun kaikkein suurin puute oli se, että joskus, kun kylpijä nousi aaltojen pinnan yläpuolelle, asu täyttyi ilmalla tai tuuli tarttui siihen, jolloin aallonharjan yläpuolelle jäävä osa puvusta pullistui ikään kuin ilmapalloksi. Tänä päivänä naisten keskuudessa muodissa oleva uimamekko on ranskalaista alkuperää ja se yleistyy jokaisen kesäsesongin myötä ja tulee toivottavasti myös pian maailmanlaajuisesti tunnetuksi.

Godey’s Lady’s Book and Magazine, heinäkuu 1871

Oivalsimme jakson aikana Lean kanssa, että lopulta uimapukumuoti ei ole muuttunut niiden käytön osalta paljoakaan nykypäivään verrattuna. Tällä Lea tarkoitti erityisesti sitä, että uima-asut jaettiin 1800-luvulla ja edelleen nykyäänkin urheiluun sekä vapaa-aikaan erikseen sopiviksi uimapuvuiksi, joilla oli eri käyttötarkoitus. Siinä, missä rannalla uima-asun tarkoituksena oli olla säädyllisen näyttävä ja tuoda esiin muun muassa kantajansa sosiaalista statusta, sopi urheiluun tarkoitettu uima-asu paremmin itse vedessä tehtyihin aktiviteetteihin.

Tässä jaksossa opit tunnistamaan, miltä 1800-1900 -lukujen taitteen uima-asut näyttivät. Pääset myös pohtimaan, miksi asujen peittävyys tai toisaalta paljastavuus olivat aikaansa sidottuja käsityksiä, ja minkälaisia uima-asuja ylipäätään pidettiin kauniina. Kuulet myös ajatuksia merenneidoista sekä naiskehojen seksualisoinnista, mikä ei ainoastaan liittynyt naiskehoon miehisen katseen kohteena, vaan myös naisille tarjoutuneeseen mahdollisuuteen elää fantasiamaailmaa.

Sukella mukaan Menneisyyden Jäljille!

Kirjallisuus:

Lea Hannu: Keho katseen kohteena : Uima-asut ja sukupuoli 1800–1900-lukujen taitteen Yhdysvalloissa. Pro gradu -tutkielma, historia, Helsingin yliopisto. 2021.

Patricia Campbell Warner: When the Girls Came Out to Play: The Birth of American Sportswear. University of Massachusetts Press Amherst and Boston: Yhdysvallat 2006.

Lena Lenček & Gideon Bosker: Making Waves: Swimsuits and the Undressing of America. Chronicle Books: San Francisco 1989.

Peter Catapano: “’The Perfect Woman:’ Annette Kellerman and the Spectacle of the Female Form”. Julkaisussa Proteus: A Journal of Ideas Vol. 25, No. 2. Syksy 2008. Shippensburg University: Pennsylvania, Yhdysvallat 2008, 23–27.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s