#24 Kolonialismin pitkät ja mutkikkaat juuret

Menneisyyden Jäljllä – #24 Kolonialismin pitkät ja mutkikkaat juuret
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jaksossa käsitellään kolonialismin pitkää historiaa sekä useita kolonialismiin liittyviä käsitteitä ja määritelmiä. Podcastissa on pyöritty monenlaisten aiheiden äärellä, mutta yksi selkeä sekä nykyisyydessä että menneisyydessä vahvasti läsnä ollut aihe on jäänyt tähän mennessä pimentoon. Nyt on siis aika korjata tämä vääryys! Kolonialismin historian lisäksi käännämme katseen tämän päivän uutisotsikoihin saamelaissketseistä Eskimo-jäätelöiden nimen muutokseen ja pohdimme, miten kolonialismin jäljet johtavat nykyhetkeen. Jakson vieraana on akatemiatutkija ja dosentti Janne Lahti Helsingin yliopistosta.

Shortly in English: It’s time to fill in a gap when it comes to the themes of the podcast. In other words, we are talking about colonialism and its impact on today. What is the definition of colonialism and its different forms? The guest of the episode is academy research fellow Janne Lahti, University of Helsinki.

*Jakso on toteutettu yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan kanssa.*

Jakso on toteutettu yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan kanssa, jonka vuoden 2020 neljännen numeron teemana on Kolonialismi ja Suomi. Historiallisen Aikakauskirjan mukaan numero ”tarjoaa monipuolisia keskusteluja kolonialismin luonteesta suomalaisessa akateemisessa maailmassa, arkistoissa, museokentässä, kuin kirjallisuudessakin, sekä tapaustutkimuksia tavallisten ja kuuluisien suomalaisten, kuten C.G.E. Mannerheimin, osallisuudesta kolonialismin toimiin ympäri maailman”.

Yhteistyö kattaa tästä aiheesta kaksi jaksoa, joista toinen on nyt edessämme ja toinen julkaistaan alkukeväällä 2021. Tässä ensimmäisessä jaksossa kartoitamme, mistä puhumme, kun puhumme kolonialismista, sekä minkälaisia eri ilmiöitä postkoloniaalisen teorian avulla voidaan tarkastella. Lopuksi otamme kantaa nykyajan lööppeihin Yhdysvaltain presidentinvaaleista Eskimo-jäätelöihin, mikä osoittaa kolonialismin jälkien seuraavan meitä tähän hetkeen saakka.

Janne on kokenut kolonialismin tutkija, joka on erikoistunut Yhdysvaltojen lännen historiaan ja globaalin historian kysymyksiin. Hän valitsi menneisyyden jäljeksi katkelman Joseph Conradin kirjasta Pimeyden Sydän (1902), joka on yksi kuuluisimpia kolonialismin aikalaiskuvauksia.

He ottivat mitä pystyivät ja mitä oli otettavissa. Se oli puhdasta ryöstöä väkivallan kera, raakaa murhaa suuressa mittakaavassa… Maailman valloitus, joka pääosin tarkoittaa pois ottamista niiltä, joilla on erilainen ihonväri tai vähän lättänämmät nenät kuin itsellä, ei ole kaunis asia, kun sitä katsoo liikaa. Sen oikeuttaa ainoastaan aate / uskomus. Uskomus sen taustalla, ei tunteellinen teeskentely, mutta uskomus, ja epäitsekäs usko tähän…

Joseph Conrad, Pimeyden Sydän, 1902. Suomennos: Janne Lahti

Katkelmasta käy hyvin ilmi kolonialismin keskeisiä teemoja, kuten valloitukseen liittyvä väkivalta ja toisaalta valistusaate. Janne tiivisti hienosti, mitä eri piirteitä kolonialismiin usein kuuluu: ”siihen sisältyy jonkinlaista valloitusta ja jonkinlaista erottelua rodun, etnisyyden, uskonnon tai kansallisuuden pohjalta, ja siihen erontekoon sisältyy läheisesti hyväksikäyttöä ja tunkeutumista toisten ihmisten kulttuurisiin, poliittisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin elämiin – tavallaan sellainen valta-aspekti.”

Menneisyyden käsitykset rotuteoriasta ovat olleet keskeinen osa kolonialismia ja sen oikeutusta. Jaksossa käymämme keskustelu kuitenkin osoittaa rotukäsitysten mielettömyyden ja muuttuvan luonteen, kun rodullistaminen on pohjautunut pikemmin sosiaaliseen pääomaan kuin ihonväriin. Nämä teemat ovat hankalia ja monimutkaisia, mutta niistä on yhtä kaikki tärkeää puhua.

Jakson kuunneltuasi ymmärrät, miten vaikea teema kolonialismi on ja miten monenlaisista eri näkökulmista sitä voidaan lähestyä. Jakso kuitenkin osoittaa, minkä vuoksi nämä teemat eivät kuulu ainoastaan menneisyyteen, vaan tiiviisti myös nykyisyyteen esimerkiksi halpavaateteollisuuden ja kulttuurisen omimisen muodossa.

Opettavaista kuuntelukertaa Menneisyyden Jäljille!

Kirjallisuus:

Antti Kujala: Kivenmurskaajat – Kolonialismin historia. Atena, 2019.

Edward Said: Orientalism. Pantheon Books, 1978.

Helsingin Sanomat: Halvan paidan kallis hinta. Julkaistu 17.10.2020. Luettu 19.11.2020.

Janne Lahti: The American West and the World: Transnational and Comparative Perspectives. Routledge, 2019.

MTV3 Uutiset: Janna Hurmerinnan Pocahontas-asusta nousi kohu – laulaja pyysi anteeksi, kun Disney-hahmon todellinen tarina selvisi. Julkaistu 2.11.2020. Luettu 19.11.2020.

MTV3 Uutiset: Nyt se on varmaa! Legendaarisen Eskimo-jäätelön nimi muuttuu – tässä uusi pakkaus ja nimi. Julkaistu 19.11.2020. Luettu 19.11.2020.

YLE Uutiset: Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisia pilkkaavia sketsejään: ”Olen valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa”. Julkaistu 21.11.2019. Luettu 19.11.2020.

YLE Uutiset: Eskimo-jäätelöiden nimi muutetaan Yhdysvalloissa sopimattomana, asiaa pohditaan myös Suomessa – ”Se on meillä juuri tällä hetkellä työpöydällä”. Julkaistu 22.6.2020. Luettu 19.11.2020.

YLE Uutiset: Kamala Harris tekee monella tavalla historiaa: Hänestä tulee ensimmäinen nainen ja ensimmäinen musta Yhdysvaltojen varapresidenttinä. Julkaistu 7.11.2020. Luettu 19.11.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s