#12 TBT Historiallisia sananlaskuja ja sutkauksia

Menneisyyden Jäljillä – #12 TBT Historiallisia sananlaskuja ja sutkauksia
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Luvassa olisi toinen TBT eli Throwback Tuesday -jakso, jossa syvennymme tarkempaan aiheeseen menneisyydessä: tällä kertaa uppoudumme historiallisiin sananlaskuihin! Sananlaskut rikastuttavat käytettävää kieltä ja tekevät siitä elävämpää. Niitä voidaan käyttää tilanteiden keventämiseen, ja sananlaskut saavatkin usein hymyn huulille – se on myös tämän jakson tarkoituksena! Jaksossa käydään läpi 19 suomalaista sananlaskua, jotka on kerätty 1880–1930-lukuja käsittelevästä perinnekerääjien kokoelmasta. Tarkoituksena on tutkailla, mistä aiheista sananlaskuja löytyy ja mistä ne ovat saaneet alkunsa.

Shortly in English: The second Throwback Tuesday episode is all about Finnish sayings and proverbs! What have been the themes of historical sayings? Sayings make the language used richer and they verbally visualize it. Most of the time sayings also lighten a situation or help saying some things straight. In this episode I am going through nineteen Finnish sayings or proverbs that have been collected during 1880-1930.

Jakso on toteutettu yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa / The episode is produced in collaboration with The Finnish Literature Society.

Tämä jakso historiallisista sananlaskuista ja sutkauksista on tehty yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa, jolta sain kirjan, johon tämä jakso perustuu. Jakson perustana oleva kirja on saatu tämän jakson toteuttamista varten, ja iso kiitos siitä SKS:lle!

SKS julkaisi siis viime vuonna suomalaisista sananlaskuista kertovan kirjan Hätäkös tässä matalassa kaivossa! – Sutkauksia ja sananparsia, jonka on kirjoittanut ja koonnut Pasi Klemettinen. Kirjaan on koottu 1600 suomalaista sananlaskua ja sananpartta, jotka Pasi on valikoinut SKS:n arkiston kokoelmasta nimeltä ”Vähäisiä keräelmiä”.

Suurin osa kirjaan kootuista sutkautuksista aukeavat lukijalle ihan sellaisenaan, mutta osassa taustalla on joko historiallisia sanoja tai tapahtumia, jotka täytyy tietää, jotta niiden hauskuuden ymmärtää. Tämän jakson tarkoituksena on syventyä juuri näihin sananlaskuihin, jotka vaativat historiallista tietoa ja ymmärrystä, jotta niiden ideasta saa kiinni.

Sananlaskut myös luovat mielikuvia ja perustuvat usein jonkinlaiseen vertauskuvallisuuteen tai symboliikkaan. Oma teoriani on lisäksi, että sananlaskuja voidaan vaikeiden asioiden ilmaisuissa, joita ei uskallettaisi muuten sanoa. Sanontojen taakse voi siis tietyllä tapaa myös piiloutua, minkä vuoksi monissa sananlaskuissa on naljaileva tai pilkkaava sävy.

Kirjan alkusanoissa Pasi käsittelee hyvin sananlaskujen tarkoituksia sekä teemoja: ”Aihepiirit kattavat lähes koko ihmisen elinkaaren iloineen ja suruineen. Keskeisiä aiheita ovat muun muassa työnteko ja ammatit, viisaus ja tyhmyys, köyhyys ja rikkaus, ruoka ja juoma, käytös ja ulkonäkö, vaivat ja vahingot, sukupuolet ja ikäryhmät sekä meitä kaikkia yhdistävät elämän ja kuoleman kysymykset.”

Poimin alkusanoista myös jakson menneisyyden jäljen, joka sisältää kirjan nimeen viittaavan sananlaskun:

Sananparsi on arkikielessä esiintyvä yleinen sanonta, kieleen ja mieleen vakiintunut ja kiteytynyt ilmaus. Sananparret sisältävät sukupolvelta toiselle siirtyneitä ajatuksia ja viisauksia sekä puheen elävöittämiseksi eri tilanteisiin keksittyjä lisäyksiä. – – Hauskimmat ja osuvimmat sanonnat ovat jääneet elämään versoen yhä uusia versioita ja käyttöyhteyksiä. – – Sananparsien avulla voi kanavoida ja purkaa myös hyvää ja pahaa mieltään. – – Elämän kolhut voi näin tehdä siedettävämmäksi. Vahinkoihin ja onnettomuuksiin suhtaudutaan mieluusti tilanteeseen mukautuvalla leikinlaskulla: ”mikäs täs on hätänä matalassa kaivossa, kun ei ole kaulaankaan vettä”.

Pasi Klemettinen, Hätäkös tässä matalassa kaivossa!, 2019

Kirjassa olleista sananlaskuista poimin jaksoon yhdeksäntoista kappaletta, joiden taustalla olevia historiallisia tapahtumia tai ajatuskulkuja käyn jaksossa läpi. Kirjassa Pasi on kommentoinut osaa sananlaskuista, jotta niiden taustat aukeavat, ja olen hyödyntänyt näitä kommentteja valitsemieni sananlaskujen osalta.

Tiedätkö, mistä luulet seuraavat sananlaskut ovat saaneet alkunsa?

Kaksikin sammakkoa mahtuu pappilan kaivoon

Ei tyhjä säkki pystyssä pysy

Märät puut, vuotava pata, itkuset lapset ja juomarimies, muuta ristiä ei tarvis

Jakson kuunneltuasi tiedät yhdeksäntoista suomalaista sananlaskua sekä yhtä monta tarinaa niiden taustalta! Samalla ymmärrät podcastin #4 jakson (Huumorin historiaa, vitsejä ja kaskuja) tapaan, miksi osin humoristiset ja toisaalta pilkkaavat sanonnat ovat kulttuurin tärkeitä ilmentymiä sekä mitä ne kertovat sanontoja ympäröivästä maailmasta.

Hauskoja hetkiä sananlaskujen parissa Menneisyyden Jäljillä!

Kirjallisuus:

Pasi Klemettinen: Hätäkös tässä matalassa kaivossa! – Sutkauksia ja sananparsia. SKS. Helsinki 2019.

Kati Mikkola: ”Uskonnolliset, yhteiskunnalliset ja moraaliset uhkakuvat. Säädynmukaisen pukeutumisen murtuminen 1800- ja 1900-luvun taitteen Suomessa. Kirjassa Arja Turunen & Anna Niiranen (toim.): Säädyllistä ja säädytöntä – Pukeutumisen historiaa renessanssista 2000-luvulle. SKS. Helsinki 2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s