#13 TBT Jalkapallon miesten EM-kisahistorian yllätyksiä

Menneisyyden Jäljllä – #13 TBT Jalkapallon miesten EM-kisahistorian yllätyksiä
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Kolmannessa TBT-jaksossa kaivetaan miesten jalkapallon EM-kisojen historiaa ja etsitään miesten EM-kisahistorian yllättäviä käänteitä! Käyn läpi kolme enemmän tai vähemmän satunnaista yllätystä kisahistoriasta, ja viimeisen yllätyksen aikana kuulemme kommentteja myös yllätysvieraaltamme, Suomen miesten maajoukkueen puolustajalta Sauli Väisäseltä. Mitkä maat ovat yllättäneet EM-kisojen voittajina? Entä mitä tapahtui kolmansissa EM-kisoissa vuonna 1968? Mitä historiallinen pääsy EM-kisoihin merkitsee pelaajan näkökulmasta? Muuttiko kisoihin pääsy jotain futiskulttuurissa ja miten Suomen ensimmäiset arvokisat asettuvat osaksi aiempaa historiaa, jota Suomesta on jalkapalloilevana maana kerrottu? Ota koppi EM-kisahistoriaa käsittelevästä jaksosta!

Shortly in English: It’s time for the third Throwback Tuesday podcast episode and we are going to explore the surprises in the history of men’s Euro football! Who are the surprising winners of the past Euro final tournaments? What happened in the Euro’s 1968? In the episode, we are going to hear the thoughts of Finnish men’s national team’s defender Sauli Väisänen on the Euro 2020 (or 2021). How did it feel to play with the Finnish national team that was the first one to make it historically to the final tournament?

Tämä on se viikko, jona Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen oli tarkoitus debytoida jalkapallon miesten EM-kisoissa. Suomen miesten maajoukkueen piti pelata ensimmäistä kertaa arvokisoissa koskaan historiassa (huomioiden sen, että naisten jalkapallomaajoukkue on ollut EM-kisoissa jo kahdesti vuosina 2005 ja 2009). Koronapandemian vuoksi niin miesten kuin naisten EM-kisoja kuitenkin lykättiin vuodella. Meillä oli nauhoitettuna ihan huikea futishistoriajakso urheilusosiologi Arto Tiihosen kanssa, mutta koska nauhoitimme sen ennen poikkeusaikaa sillä oletuksella, että miesten EM-kisat pelataan, ei sen julkaisu ole juuri nyt ajankohtainen. Arton kanssa aiemmin nauhoitetun jakson julkaisu siirtyy siis EM-kisojen mukana ensi vuoteen.

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen! Halusin nyt pitää kiinni tästä jalkapalloteemasta, koska kotimainen jalkapallokausi pääsee kuin pääseekin näillä näkymin alkamaan tällä viikolla! Kun lauantaina 13. kesäkuuta oli tarkoitus pelata miesten EM-kisojen ottelu Tanska-Suomi Kööpenhaminassa, alkavat kotimaassa niin juniorien kuin aikuisten pelit.

Jaksossa käydään läpi nimenomaan miesten EM-kisahistorian yllätyksiä, koska tällä viikolla oli tarkoitus alkaa juuri miesten EM-kisat. Naisten jalkapallosta ja urheilusta tullaan varmasti keskustelemaan vielä podcastin edetessä lisää myöhemmin!

Jakson menneisyyden jälki valikoitui ensimmäisen yllätyksen kohdalta: ketkä ovat olleet miesten EM-kisahistorian yllättäviä voittajia? The Times kuvailee artikkelissaan vuodelta 1993 edeltävän vuoden EM-kisoja, jotka Tanska voitti. Artikkelissa kuvaillaan jalkapallon kehittymistä pelinä sekä ominaisuuksia, joita pelaajilta odotetaan. Siinä kuvaillaan niin ikään tilastoja ja analytiikkaa vuoden 1992 kisoista muun muassa Tanskan ja Englannin osalta.

Voimme odottaa pelin temmon pysyvän ennallaan tai vielä nousevan. Pelaajilta vaaditaan vielä parempia taitoja ja nopeutta. Ajatuksenjuoksun pitää myös olla nopeaa päätöksiä tehdessä, ja joukkuepelin tärkeys tulee olemaan vieläkin elintärkeämpi tekijä.

The Times, artikkeli otsikolla ”Denmark’s triumph a striking example of efficiency”, 16.1.1993
Suomennos: Lotta Vuorio
”Denmark’s triumph a striking example of efficiency”. Times, 16 Jan. 1993, p. 34The Times Digital Archive

EM-kisahistorian yllätykset kertovat jalkapalloa ympäröivästä maailmasta ja myös paljon maiden välisestä politiikasta. Ne kertovat myös politiikasta itse pelin ja siihen liitettyjen arvojen ja vallan suhteen, vaikka urheilua on väitetty pyhäksi asiaksi, jota politiikka ei koske. Kuitenkin teoksessa Building bodies – Transnational Historical Approaches to Sport, Gender and Ethnicities (2018) todettiin osuvasti, ettei ”urheilu ole olemassa tyhjiössä”, vaan ”urheilu on aina ollut kulttuurin poliittisesti ja sosiaalisesti latautunut ilmenemismuoto”.

Jaksoon valikoituneet yllätykset paljastavat myös jalkapallosääntöjen historiaa ja jalkapallokulttuurin muutoksia. Maailma muuttuu ja jalkapallo sääntöineen, ilmiöineen ja pelitapoineen sen mukana! Suosittelen tutustumaan IFAB:n koontiin jalkapallosääntöjen historiasta, mikä avartaa muutoksia jalkapallokulttuurissa ja siihen liittyvissä tekijöissä (kuten kilpailun koveneminen, kansainvälistyminen, ammattimaistuminen, pelitaktiikat).

Ota pallo ja jakso haltuun tuttuun tapaan Spotifysta ja iTunesista sekä täältä nettisivujen puolelta! Helpointa podcastia on kuitenkin seurata edellä mainituissa palveluissa, joiden kautta podcastin voi laittaa tilaukseen – näin jaksot ilmestyvät oman kuuntelulaitteesi kirjastoon.

Nautitaan jalkapallosta ja muustakin urheilusta nyt, kun tilanne sen turvallisesti ja tarkkaan harkitusti sallii! Urheilullisia hetkiä Menneisyyden Jäljille!

Kirjallisuus:

The IFAB: History of Laws of the Game.

Lotta Vuorio: Surprises in the History of Men’s Euro Football. The Gale Review. Julkaistu 15.11.2019, luettu 27.5.2020. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s