#74 Aateli yhteiskunnallisena vaikuttajana Suomessa

Menneisyyden Jäljillä – #74 Aateli yhteiskunnallisena vaikuttajana Suomessa
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Aatelin Menneisyyden Jäljillä tarkastellaan tässä jaksossa aatelin yhteiskunnallista asemaa eri aikoina menneisyydestä nykypäivään. Miten aateli on vaikuttanut menneinä päivinä politiikassa ja mikä on aatelin tilanne nykyään? Mihin aatelin valta on perustunut? Keskitymme erityisesti 1800-luvun aateliin, sillä tuon vuosisadan aikana aatelin asema heikkeni kohti eduskuntauudistusta, jonka seurauksena aateli menetti suoran poliittisen valtansa. Esittelyssä on myös Suomen Ritarihuone niin rakennuksena kuin aatelin yhteisönä. Vieraana on naisten yhteiskunnallista vaikuttamista ja perhehistoriaa tutkinut historiantutkija Eeva Kotioja. Jakso on osa kaupallista yhteistyötä Suomen Ritarihuonekonserttien kanssa. Jaksot #72, #73 ja #74 lukeutuvat Suomen aatelista ja Suomen Ritarihuoneesta kertovaan ja Helsinki Walksin tuottamaan tapahtumakokonaisuuteen, josta voit lukea osoitteessa www.ritarihuonekonsertit.fi.

Shortly in English: On track of the noble past! Podcast does a commercial collaboration with Ritarihuonekonsertit for three episodes – #72, #73 and #74. In these episodes, we explore the history of Finnish noble in various viewpoints. In the third and final episode, we find out the social and governmental significance of the Finnish noble. The guest of the episode is historian Eeva Kotioja. Explore the whole collaboration organised my Helsinki Walks here.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen Ritarihuonekonserttien kanssa.*

Reissumme aatelin maailmaan on saapumassa päätöspisteeseen, kun edessämme on kolmas ja tältä erää viimeinen jakso Aatelin Menneisyyden Jäljillä. Aiemmissa yhteistyöjaksoissa olemme tiivistäneet Suomen aatelin historian pähkinänkuoreen sekä astuneet sisään aateliskotiin ja tutustuneet aatelin perhe-elämään.

Tämä jakso kruunaakin trilogian aatelille ominaisella teemalla, sillä aateli on säätynä ollut merkittävä, valtaa pitävä sääty. Näin ollen aatelin asemaa ja valtaa yhteiskunnassa on syytä pohtia ajatuksen jos toisenkin verran.

Lue lisää kolmiosaisesta kaupallisesta yhteistyöstä ja jaksoista Aatelin Menneisyyden Jäljillä täältä.

Eeva valitsi menneisyyden jäljeksi hieman erikoisemman katkelman kirjeestä, joka ei välttämättä avaudu heti ensi lukemalta. Jaksossa analysoimme tarkemmin tätä menneisyyden jälkeä, jossa Adelaide Ehrnrooth pyrkii vakuuttamaan veljelleen, ministerivaltiosihteeri Johan Casimir Ehrnroothille, miten hänen tulisi lukea ja toimittaa Venäjälle paljolti kohuttu kirja, jolla pyrittiin puhumaan Suomen oikeuksien puolesta.

On raskasta kiusata Sinun jo muutenkin kovasti koeteltuja hermojasi, mutta nyt minä olen aivan kylmäverinen. Otto Donner on ollut luonani tänään ja koko olemukseltaan perin järkevänä sekä lisäksi Minette Munckin aviomiehenä meidän perheeseemme kiintyneenä hän halusi mieluimmin minun välityksellä esittää Sinulle toivomuksen, joka nyt on kaikkien huulilla. Tämän toivomuksen täyttäminen, vaikkei siitä olisikaan mitään tulosta, ei voi vaatia Sinulta niin liikoja, ettet sinä sekä tahtoisi että voisi ottaa sitä suorittaaksesi.

Adelaide Ehrnroothin kirjoittama kirje veljelleen, ministerivaltiosihteeri Johan Casimir Ehrnroothille 3.12.1890

Aatelin merkitys ja painoarvo ovat vaihdelleet eri vuosisatoina hallitsijasta riippuen. Eevan mukaan perusasetelma on joka tapauksessa aina ollut se, että aateli on ollut valtaa käyttävä sääty. Aateli menetti kuitenkin poliittisesti suoran valtansa vuosien 1906–1907 eduskuntauudistuksen yhteydessä, jolloin aateli virallisena säätynä lakkautettiin.

Nykyään Ritarihuoneen tehtävänä on pitää yllä aatelin perinnettä eri tavoin. Esimerkiksi Helsingin Ritarihuoneen rakennuksessa sijaitsee kirjasto ja arkisto, joissa voi tutustua aatelin historiaan Suomessa. Ritarihuoneella on myös tarkoitettu aatelisjärjestelmää itsessään, joka perustettiin vuonna 1818 Suomen siirryttyä Venäjän vallan alaisuuteen.

Kuunneltuasi kolmiosaisen yhteistyösarjan viimeisen jakson Aatelin Menneisyyden Jäljillä opit, millä tavoin aateli on käyttänyt valtaansa eri aikoina Suomessa. Kuulet myös, mikä aatelin merkitys ja asema on nykypäivänä ja millä tavoin aateli pitää yllä perinteitään Ritarihuoneen avulla.

Valtaa ja velvollisuuksia, seuraa aatelia Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Alex SnellmanAnu LahtinenJanne HaikariMarko Hakanen: Aatelin historia Suomessa. Siltala. 2020.

Eeva Kotioja: Uskallus puhua – Sukupiiri ja sosiaalinen pääoma Adelaïde Ehrnroothin yhteiskunnallisen toiminnan mahdollistajina. Historian väitöskirja, Helsingin yliopisto. 2018.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s