#60 Hääjuhlia, onnen uskomuksia ja itkupolskia

Menneisyyden Jäljillä – #60 Hääjuhlia, onnen uskomuksia ja itkupolskia
Lotta Vuorio © 2022 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Hääjuhlissa on nykyäänkin paljon menneisyydestä siirtyneitä perinteitä ja uskomuksia, joiden historiaan tutustutaan tässä jaksossa. Pääset jaksossa mukaan entisaikojen hääjuhliin, jotka etenevät häitä edeltävästä ajasta juhlien loppuun asti. Pohdimme jaksossa, miksi ylipäätään hääjuhlia on alettu järjestämään ja miten häitä on vietetty. Ketkä ovat olleet juhlien vieraina, milloin morsian löysi valkoisen asun ja kuinka pitkät ovat erilaisten perinteisten hääleikkien juuret? Hääkimpuista saunavihtoihin, myötäjäisistä huomenlahjoihin ja karkaushäistä miehelään – häät ovat olleet täynnä uskomuksia ja tapoja, joilla haluttiin varmistaa avioparin onni ja varakkuus. Jakson häävieraana on Someron kaupunginkirjaston kirjastonjohtaja ja folkloristi Petra Julin.

Shortly in English: Something old, something new, something borrowed, something blue – something on the history of weddings! The 60th episode is an invitation to historical weddings, especially those with Finnish traditions. The guest of the episode is folklorist Petra Julin who works at the city library in Somero.

Kuten viime jaksossa lupailin, on juhlan paikka – tämän jakson jälkeen podcastista löytyy 60 tuntia nauhoitettua asiaa historiasta, mikä on aika siisti juttu, pakko myöntää. Olen pyrkinyt siihen, että aina joka kymmenes jakso on jollain tavalla vähän erikoisempi jakso. Ensimmäisen neljän kymmenennen kohdalla pelasimme historiapelejä, viideskymmenes jakso käsitteli suurta kysymystä siitä, mitä meistä ihmisistä jää arkistoihin jäljelle, ja nyt on uusien juhla-aiheiden vuoro.

Tulevissa juhlajaksoissa perehdymme aina jonkin juhlan historiaan, ja tämän juhlajakson aloitamme iloisella ja rakkaudentäyteisellä juhlalla, nimittäin hääjuhlilla! Jos teille kuulijoille tulee mieleen mitä tahansa muita juhlia, joiden historiasta haluaisitte kuulla tulevissa juhlajaksoissa, niin laittakaahan viestiä tulemaan postauksen kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissa.

Ennen jakson nauhoittamista olimme ystäviemme kanssa keskustelleet hääjuhlista ja niihin liittyvistä perinteistä. Ikään kuin ”kaverien puolesta kysellen” tiedustelin jaksossa Petralta, mikä merkitys perinteillä on hääjuhlissa ja miten hääperinteisiin tulisi suhtautua nykypäivän hääjuhlia järjestettäessä. Ovatko hääperinteet pakollisia ja tuleeko hääperinteitä sisällyttää ohjelmaan vanhempia sukulaisia miellyttämään? Entä ovatko jotkin hääperinteet suoranaisesti heteronormatiivisia vai taipuvatko perinteet myös sateenkaarihäihin?

Valitsimme Petran kanssa yhteistuumin jakson menneisyyden jäljeksi ilmeisen vaihtoehdon, nimittäin häistä kuuluisan otteen Paavalin korinttilaiskirjeestä. Jaksossa pohdimme otteesta löytyviä ja yleisesti häihin liittyviä teemoja – rakkautta ja ikuisuutta – vaikka sitaatti kuuluukin häiden kristilliseen perintöön.

Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Ote Paavalin korinttilaiskirjeestä

Vaikka hääjuhlat ovat olleet eri aikoina jotain kahden ihmisen rakkaudentäyteisen liiton ja kahden suvun välisen naimakaupan väliltä, osoittavat hääperinteet ja niihin liittyvät uskomukset sen, että avioliiton on aina haluttu olevan onnellinen ja pitkä. Tämä huomio tekee mielestäni hääuskomuksista ja erityisesti niiden läsnäolosta yhä nykypäivänäkin niin mielenkiintoisia.

Sillä kukapa ei toivoisi onnea ja rakkautta elämäänsä, vaikka avioliiton ei enää tarvitse olla rikkumaton, vaan liitosta on lupa tarvittaessa lähteä. Ehkä tämä jakso antaa enemmän tai vähemmän leikkimielisiä ideoita tämänkin päivän hääjuhliin ja onnea takaaviin tapoihin. Kolikoita kenkiin ja punaisia nauhoja mekkoihin kiinni!

Tässä jaksossa opit, mitä vaihtoehtoja menneisyydessä löytyi hääkimpun heitolle, miksi suomalaisia morsiamia on huputettu ennen häähuntuja ja mitä oli erovelli. Oletpa menossa itse naimisiin, vieraaksi häihin tai muuten vain utelias oppimaan hääjuhlien historiasta ja hääperinteistä, tämä on oikea jakso sinulle!

Toivotan sinut tervetulleeksi näihin historiahäihin ja Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Hääopas ja häähakemisto Amoriini: Tarinoita suomalaisista häistä. Julkaistu 21.6.2019. Luettu 17.5.2022.

Hääopas ja häähakemisto Amoriini: Häätapojen historia. Julkaistu 2.8.2021. Luettu 17.5.2022.

Petra Julin: Tuhat ja yksi häätaikaa. Tammi, 1998.

Yle: Aviomies valittiin puukon koon mukaan – piti sopia tytön tuppivyöhön. Julkaistu 28.7.2016. Luettu 17.5.2022.

Yle: Häätapoja ja -uskomuksia. Julkaistu 17.1.2011. Luettu 17.5.2022.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s