#56 Helsinki Walks, humanistiyrittäjiä ja historiakulttuuria

Menneisyyden Jäljillä – #56 Helsinki Walks, humanistiyrittäjiä ja historiakulttuuria
Lotta Vuorio © 2022 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jakso kertoo Helsinki Walksin humanistiyrittäjien tarinan siitä, miksi yritys on perustettu ja mitä kaikkea sen toiminta kattaa. Pääsemme jaksossa kurkistamaan yrityksen tapahtumakulissien taakse: mistä aineksista syntyy kiehtovan historiakävelyn resepti? Tässä podcastissa on tarkoituksena havainnoida tapoja, joilla historiakuvaa ja historiakulttuuria rakennetaan nykypäivässä. Nostamme tässä jaksossa esiin useita eri muotoja, joilla historiallista tietoa on tarjolla. Helsinki Walksin historialliset kävelykierrokset ovat yksi konkreettinen ja ikään kuin kehollinen tapa aistia kaupunkiympäristön historiaa. Jakson vieraiksi olen saanut Helsinki Walksin toimitusjohtajan Kaisa Rahikan sekä tuottaja ja opas Iisa Aaltosen, jotka johdattavat meidät kierrokselle Helsinki Walksin ja kaupunkihistoriaa kuvaavan tiedon pariin.

Shortly in English: Helsinki Walks is a company founded by historians and history students, and this episode will welcome you to the story of Helsinki Walks, arranging historical city walks, and creating products out of historical research. The guests of the episode are Helsinki Walks CEO Kaisa Rahikka and producer Iisa Aaltonen.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Helsinki Walksin kanssa.*

Pääsen toteuttamaan tämän jakson kaupallisessa yhteistyössä erittäin mielenkiintoisen historia-alan yrityksen kanssa, joka toimii Helsinkiä koskevan historiallisen tiedon parissa. Jakson yhteistyökumppani on siis Helsinki Walks, joka on Helsingin yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden vuonna 2013 perustama yritys, joka tarjoaa historiatietoa kävelykierrosten, näytelmien, näyttelyiden ja muiden tapahtumien muodossa. Erään tulevan tapahtuman kanssa podcast on jo sopinut kolmesta erittäin kiehtovasta yhteistyöjaksosta, mutta koronan vuoksi tämä tapahtuma siirtyy myöhempään vuodelle 2022.

Valitsen erittäin tarkkaan yhteistyöt, joiden kanssa teen kaupallista yhteistyötä, mutta voin aidosti sanoa, että Helsinki Walksin kanssa teen yhteistyötä mielelläni. Yritys työllistää historianopiskelijoita ja historiantutkijoita sekä osoittaa, että humanismi ja yrittäjyys kulkevat käsi kädessä. Yrityksen arvot sekä toimintatavat tutkitun tiedon eteen kulkevat linjassa tämän podcastin tavoitteiden kanssa.

Oli hienoa itsekin tutustua jakson keskustelun kautta Helsinki Walksin yritystarinaan sekä siihen, mihin yritys tähtää. Millä tavoin kaupallisuus ja tutkitun tiedon tuotteistaminen onnistuvat akateemisuutta kunnioittaen?

Kuten jaksossa keskustelimme, tutkitun tiedon arvo ei vähene siitä, että tutkimuksen perusteella tehdään kaupallinen tuote. Tämähän on täysin normaali käytäntötapa esimerkiksi luonnontieteiden ja lääketieteiden puolella: tutkittua tietoa käytetään jonkin tuotteen, kuten lääkkeen tai muun patentoidun keksinnön, valmistamiseen. Miksi karvat nousevat pystyyn siitä ajatuksesta, että myös humanistista tietoa voisi tuotteistaa?

Kyse on mahdollisesti jälleen ”kovien” ja ”pehmeiden” tieteenalojen kuvitellusta ristiriidasta tai eroista, joita osaltaan käsittelimme podcastin jaksossa #35. Ihmistieteitä käsitellään vahvemmin jonkin ideologian tai poliittisten näkemysten vaikutuksen alaisina, vaikka todellisuudessa kaikki tiede on tavalla tai toisella poliittista ja kulttuurisesti värittynyttä. Tämä mielikuva kuitenkin voi ylläpitää ajatusta siitä, että luonnontieteellinen tieto on vahvemmin neutraalia ja myös luvalla kaupallisesti hyödynnettävissä, kun taas kaupallisuus voisi ikään kuin vahvemmin vaikuttaa humanistiseen tutkimukseen.

Näin ei kuitenkaan ole. Kuten jaksossa käymme läpi, Helsinki Walks hyödyntää esimerkiksi historiallisia kävelykierroksia suunnitellessaan jo valmiiksi tutkittua tietoa. Näin toiminnan kaupallinen luonne ei ole voinut mitenkään vaikuttaa itse tutkimukseen. Muutoinkin kyse on enemmän tutkitun tiedon välittämisestä kuin suoranaisesta historiapolitiikasta. Kävelykierrokset toimivat yhtenä tiedeviestinnän muotona, jolla tutkittua tietoa tuodaan lähemmäs yleisöä.

Menneisyyden jäljeksi Iisa valikoi jaksoon todella kauniin sitaatin, jossa kuvataan historian ja paikkojen yhteyttä.

Historia on nautintoaine. On vaikea selittää, mikä syvä, hieno tyydytys on siinä, että ajattelee jonkin entisen kansan elämää. Mitä se on, tämä vastustamaton ilo, jota tuntee esimerkiksi katsellessaan Colosseumissa keisarillista aitiota ja tietäessään, että tuossa istui kerran Rooman keisari ja katseli tätä samaa areenaa, jota minäkin nyt katselen? Kun minä ymmärrän, että hän kerran tosiasiallisesti istui täällä ja että tuolla istuivat vestaalit ja tuolla senaattorit – kun amfiteatteri tällä tavalla täyttyy, ja minä olen siinä kauan sitten kuolleiden keskellä, silloin minä tunnen sitä selittämätöntä innostusta, jota historia sytyttää.

Kersti Bergroth, kirjassaan Maailman Rooma, vuosi 1957

”Historia on nautintoaine” on erittäin oivaltava toteamus, joka sopii mielestäni kuvaamaan niin Helsinki Walksin kuin tämän podcastin toimintaa. Historian avulla ihmisille voidaan välittää elämyksiä, luoda muistoja ja auttaa ymmärtämään nykypäivää paremmin.

Historiallisella kävelykierroksella ihminen voi esimerkiksi havahtua siihen, että tutut Helsingin paikat ovat merkinneet erilaisia asioita eri aikoina ja eri ihmisten keskuudessa. Kaisa ja Iisa toteavatkin, että hyvän historiakävelyn resepti on hyvä tarina, joka perustuu asiantuntijuuteen ja joka hyödyntää kaupunkiympäristöä oivaltavasti. Joku muu on elänyt tällä samalla paikalla erilaista elämää kuin minä nyt elän.

Jakson kuunneltuasi opit, mistä aineksista syntyy onnistunut historiallinen kävelykierros. Pääset kuulemaan tarkemmin kahden kävelykierroksen suunnittelusta ja taustoista, minkä lisäksi kuulet, missä eri muodoissa historiantutkimuksen tietoa voi yleisölle tarjota. Pohdimme jaksossa myös, ovatko kaupallisuus ja akateeminen tutkimus toistensa kanssa ristiriidassa sekä millä tavoin tutkittua tietoa voi tuotteistaa.

Lähde kuuntelukävelylle Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Helsinki Walks -nettisivut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s