#37 Teinityttöjen elämää 1700-luvun Englannissa

Menneisyyden Jäljllä – #37 Teinityttöjen elämää 1700-luvun Englannissa
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jaksossa kurkistetaan 1700-luvun Englantiin ja siellä elettyyn teinityttöjen nuoruuteen. Meidän aikaamme kuuluu selkeä kulttuurinen ymmärrys teini-iästä, mutta nuoruutta ei ole kaikkina historian hetkinä ymmärretty samalla tavalla. Joskus on jopa väitetty, että nuoruus on varsin moderni ilmiö. Tämän jakson tarkoituksena onkin kurkistaa 1700-luvun Englantiin ja siellä elettyyn teinityttöjen nuoruuteen. Millä tavalla teinityttöjä kasvatettiin ja mitä he harrastivat? Entä kuuluiko teinien elämään vanhempien kapinointi ja ihastuksista kuiskuttelu? Jaksossa mietitään myös, mitkä asiat nuoruuteen suhtautumisessa ovat muuttuneet ja mitkä ei vuosisatojen saatossa. Jakson vieraana on Turun yliopistosta aiheesta vuonna 2020 väitellyt kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäki.

Shortly in English: We are talking about teenagers and girls in 18th-century England! Is youth a modern phenomenon or did youths exists in pre-modern times as well? How were teenagers raised and educated? The guest of the episode is culture historian, Dr Henna Karppinen-Kummunmäki.

Nuoriso, tuo ainainen riesa, josta puhutaan koska milloinkin monenlaiseen sävyyn. Toisaalta kuvaillaan, että nuorissa on tulevaisuus ja toivo positiiviseen sävyyn, kun taas toisaalta nuorison kuvaillaan olevan lellitty, hemmoteltu ja piloilla.

Teinit elävät murrosiässä tietynlaista nuoruuden huumaa ja hormoninhuuruista elämää, jossa nuorten käsitys itsestä ja maailmasta kasvatuspsykologian mukaan rakentuu. Identiteetin muodostuminen, aikuisuuden kynnys ja oman ystäväpiirin sekä seurusteluelämän merkitys ovat läsnä murkkujen elämässä nykyään, mutta olivatko ne samalla tavalla läsnä menneisyyden nuorten elämässä?

Henna valitsi menneisyyden jäljekseen sitaatin omasta tulevasta tietokirjastaan nimeltä Tyttöjen vuosisadat. Tietokirja julkaistaan vuonna 2022, ja kirjan alussa oleva sitaatti tiivistää erinomaisesti, miten teini-ikä on menneinä vuosisatoina ilmennyt.

Kuten jaksossakin keskustelemme, lopulta monet asiat ovat olleet samalla tavalla menneisyydessä kuin nykyisyydessä nuorten kokemusten osalta. Sisarusten väliset riidat ja oman identiteetin muodostaminen ovat muun muassa teemoja, jotka vaikuttavat ajattomilta nuorten elämässä Hennan mukaan.

Menneiden vuosisatojen tytöt kokivat aivan samanlaisia ristiriitaisia odotuksia ja vaatimuksia kuin tämänkin päivän nuoret. Aikuistuminen oli haastavaa, vaikeaa ja jopa pelottavaakin. Omat toiveet ja ajatukset törmäsivät aika ajoin vanhempien vaatimusten tai erilaisten yhteiskunnan odotusten kanssa. He joutuivat samalla tavoin tasapainoilemaan ulkonäkö- tai menestyspaineiden ristiaallokossa.

Henna Karppinen-Kummunmäki tulevassa tietokirjassaan Tyttöjen vuosisadat, julkaistaan 2022

Tärkeä huomio Hennan mukaan on se, että nuoruutta ja siihen sisältyviä merkityksiä arvioidaan ajan ja paikan omasta historiallisesta kontekstista käsin. Kun joskus nuoruuden on sanottu olevan moderni ilmiö esimerkiksi työnteon ja kulutuskulttuurin valossa, haluaa Henna tutkimuksellaan osoittaa, että nuoruutta on ollut myös aiempina aikoina.

Nuoruus vain näyttäytyy esimerkiksi 1700-luvun Englannissa eri tavalla eikä meidän tulisi menneisyydestä etsiä nuoruutta tavalla, jolla sen nykyään ymmärrämme.

Kuunneltuasi jakson opit, miltä nuoruus ja teinityttöjen elämä on näyttänyt 1700-luvun Englannissa. Paljastamme, millä tavoin teinit ovat voineet toisilleen flirttailla tai miten tytöt käyttivät aikaansa. Opit myös hahmottamaan, mikä vaikutus iällä oli hierarkkisessa ja patriarkaalisessa yhteiskunnassa.

Nuorekasta matkaa Menneisyyden Jäljille!

Kirjallisuus:

Henna Karppinen-Kummunmäki: Teinityttöjen kasvukipuja 1700-luvulla. Hiiskuttua -blogi, Turun yliopisto. Julkaistu 29.1.2021. Luettu 2.2.2021.

Henna Karppinen-Kummunmäki: Elite English Girlhood in the Eighteenth Century. Annales Universitatis Turkuensis B 519. University of Turku, 2020.

Seura: Teinitytöt pyörittelivät silmiään jo 1700-luvulla, kun naisen piti olla näyttävä mutta nöyrä. Julkaistu 18.9.2020. Luettu 2.5.2021.

Turun yliopisto: Teinitytöt kapinoivat ja kärsivät kasvukivuista myös 1700-luvulla. Julkaistu 14.9.2020. Luettu 2.5.2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s