#15 TBT Tuolit ja kehojen muutokset

Menneisyyden Jäljllä – #15 TBT Tuolit ja kehojen muutokset
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Tältä erää viimeinen TBT-jakso on nyt täällä! Jakso pyörii tuolien ja kehojen ympärillä, sillä jaksossa selvitetään, miten ihmiskeho on muuttunut ajan saatossa tuolien yleistyttyä. Tuoli on sinällään vanha keksintö, mutta se on pitkään symboloinut valtaa ja korkeaa statusta, jota tuoleilla istuneilla henkilöillä, kuten kuninkailla ja hallitsijoilla, on ollut. Tuolit yleistyivät ihmisten kodeissa varhaismodernina aikana, ja kysymys kuuluu, miten tuolit ovat muuttaneet ihmisten kehoja. Miten elinympäristömme muuttaa meitä? Ole hyvä ja istuudu jakson ääreen!

Shortly in English: Let’s have a seat and listen to the episode number #15! The episode will be about chairs and bodies: how our bodies have changed since the time chairs have became more popular and everyday objects in our homes? Have we always stayed still and sat on chairs for as long as we do nowadays? What have chairs represented in pre-modern times? Do our bodies have a destiny or a meant-to-be way to move?

Kevään koronatilanteen vuoksi olen tuottanut näitä Throwback Tuesday -jaksoja, joissa on kurkistettu tarkemmin aina valittuun aiheeseen menneisyydessä. Tämä on jakso numero 15 ja seuraavassa jaksossa olemme takaisin tavallisen jaksoformaatin parissa, jossa saan jokaiseen jaksoon vieraaksi asiantuntijan omalla historiaan liittyvällä alallaan. Nyt otetaan kuitenkin lähempään tarkasteluun yksi esine ja sen menneisyys – nimittäin tuoli.

Olen saanut erityisesti tähän jaksoon, mutta oikeastaan koko TBT-formaattiin inspiraatiota sellaisesta brittiläisestä podcastista kuin Histories of the Unexpected, jossa tarkastellaan aina hyvin tarkkaa ja usein aika satunnaista aihetta historiasta, kuten hatut, arvet tai jänikset – iso suositus tälle podille! Podcastin juontajat Sam Willis ja James Daybell ovat käsitelleet myös jaksossaan numero 70. tuolin historiaa lähinnä vallan ja hierarkioiden näkökulmasta, ja tämä näkökulma nousee esiin ohuesti myös tänään, mutta tässä jaksossa tuolin historiaa tutkaillaan ihmiskehon näkökulmasta.

Kysymys kuuluu: miten tuoli, joka yleistyi 1700-1800-luvuilla tavallisten ihmisten kodeissa ja heidän elinympäristössään, on esineenä muuttanut kehojamme?

Tuoli on keksintönä vanha, ja tähän päivään asti on säilynyt esimerkiksi 6000 vuoden takainen savituoli, mutta istumisen ja pitkiä aikoja paikallaan olemisen historia on ihmiskehon näkökulmasta lyhyt. Tuolien ja siten istumisen sekä paikallaan tehtävien töiden yleistyttyä teollistumisen yhteydessä ihmiset ovat viettäneet yhä pidempiä aikoja paikallaan. Tämä on näkynyt kehoissamme erinäisten vaivojen, kuten selkäkipujen, lihasvoiman heikkenemisen ja diabeteksen yleistymisen, muodossa.

Jakson menneisyyden jälki kertoo englantilaisen lääkärin William Strangen havainnoista ja niistä vaivoista, joita istuminen hänen mukaansa saattoi aiheuttaa. Hän kertoo vuonna 1865 julkaistussa teoksessaan The Restoration of Health seuraavasti:

Paine vatsanpohjassa aiheutuu usein istuma-asennosta pöydän äärellä kirjoittaessa,  jossa vatsa painautuu rintaa kohti ja jossa vatsa puristuu joustamatonta palleaa vasten. Tällä on hyvin vahingollinen vaikutus ruuansulatukseen. Suutarin sairaus syntyy tästä syystä, samoin kuin vatsaan liittyvät tuskat hanskojen tai hattujen tekijöillä, ja ompelijattarilla. Kirjalliset miehet ovat taipuvaisia unohtamaan kehon taipuneen ja luonnottoman asennon; ja kukaan ei kärsi yhtä kivuliaista vatsavaivoista kuin toimittaja tai ammattikirjailijat. Pöydän tulisi aina olla sellaisella tarpeellisella korkeudella, jossa selkäranka ja hartiat pysyvät lähes täydellisessä pystyasennossa kirjoittaessa.

Lääkäri William Strange, The Restoration of Health, 1865 (Suomennos: Lotta Vuorio)

Strange luettelee kirjassaan eri ammatteja, joita harjoittaessa on havaittu istumisesta johtuvia vaivoja. Yhteys paikallaan tehtävän työn, kehon asennon ja vaivojen yhteys osattiin vetää yhteen, vaikkei kirjassa ergonomiasta varsinaisesti puhutakaan. Silti selväksi käy, että 200 vuotta sitten on oltu yhtä lailla huolissaan työntekijöiden terveydestä runsaan istumisen seurauksena kuin nykypäivän toimistotyöntekijöiden kohdalla.

Kuuntelemalla jakson opit havainnoimaan, millä eri tavoin elinympäristömme muokkaa kehojamme. Opit tuolin ja istumisen vaikutuksista kehoon menneisyyden näkökulmasta sekä siitä, miten ymmärryksemme luonnollisesta ja epäluonnollisesta toiminnasta syntyy. Pohdittavaksi jää, onko kehollamme lopulta mitään luontaista tarkoitusta vai onko kyse eri tavoista liikkua ja olla, joita arvioidaan eri aikoina eri tavoin. Tähän liittyen on tärkeää ymmärtää, minkälaisia kehot ovat eri aikoina olleet ennen kuin väitetään luolamiesten elämäntapoihin viitaten, että ennen oli tämäkin paremmin.

Mukavia hetkiä Menneisyyden Jäljillä, kuuntelit jakson istualtasi, kävellessäsi tai muuten myös kehoasi kuunnellen!

Kirjallisuus:

Cregan-Reid, Vybarr: Homo sapiens – Luotu liikkumaan (suom. Petri Ukskoski). Minerva. Helsinki 2019. Alkuperäinen teos Primate Change – How the World We Made Is Remaking Us (2018).

Heinonen, Ilkka: Puhe Kulttuurirahaston vuosijuhlassa 27.2.2020. Julkaistu 27.2.2020. Luettu 1.7.2020 ja kuultu 27.2.2020.

Histories of the Unexpected podcast: Episode 70: Chairs. Julkaistu 6.4.2018. Kuunneltu 1.7.2020.

Strange, William: The Restoration of Health. Longmans, Green, and Co. Lontoo 1865.

Style at Home: The History of Chairs. Julkaistu 12.7.2017. Luettu 1.7.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s