#91 Alkemiaa, viisasten kiviä ja elämän eliksiiriä


Menneisyyden Jäljillä – #91 Alkemiaa, viisasten kiviä ja elämän eliksiiriä
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved 
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista

Jaksossa tutustutaan alkemian ja samalla myös tieteen historiaan. Pohdimme, mistä alkemiassa oli ja kenties vielä nykypäivänäkin on kyse sekä minkälaisiin eri tavoitteisiin alkemian harjoittamisella tähdättiin. Mikä merkitys ja rooli alkemialla oli tieteen kehityksessä? Ketkä alkemiaa harjoittivat ja onko alkemisteja ollut myös Suomessa? Miten Ruotsin kuningatar – tai kuningas – Kristiina ja alkemia liittyvät toisiinsa? Jakson vieraana on historiallinen kielitieteilijä Sara Norja. Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SKS Kirjat kustantamon kanssa.

Shortly in English: Have you ever heard about the Philosopher’s Stone (at least from the Harry Potter movies)? Even though one could think it is only a fiction, it is a real thing that the scientists of the past have been eager to create it with the help of alchemy. In this episode, we dig into the history of alchemy together with historical linguist Sara Norja.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SKS Kirjat -kustantamon kanssa.*

Ensimmäistä kertaa osana yhteistyötä SKS Kirjat -kustantamon kanssa otamme kokeiluun alekoodin SKS:n verkkokauppaan! Tämän podcastin kuulijoille on siis tarjolla -30% alennus kampanjakoodilla MENNEISYYDENJÄLJILLÄPODCAST, ja tämä etu on voimassa 17.10.–12.11. ajan. Kampanjakoodilla saa alennuksen esimerkiksi #89 jaksosta tutun Liisa Väisäsen kirjasta Salaiset symbolit sekä tämän #91 jakson Sara Norjan kirjasta Alkemian historia. SKS:n kirjakaupan löydät verkosta täältä.

Uskoisin, että jokainen meistä tietää elokuvan Harry Potter ja Viisasten kivi ja että elokuva on kaikessa taikuudessaan fiktiivinen. Viisasten kivi on kuitenkin asia, jonka alkuperä on todellisessa menneisyydessä. Viisasten kivi, elämän eliksiiri ja alkuaineiden tutkimus ovat osa alkemian historiaa, jotka ovat tämän jakson teemoja.

Alkemia on saanut ajan saatossa pseudotieteen maineen, mutta jakson vieras Sara vakuuttaa, että menneisyydessä alkemia oli todellista tiedettä, jota tehtiin sillä tiedolla mitä oli olemassa. Jakson tärkeä oppi on, että meille kenties hassulta tai oudolta kuulostavat ideat ja tavoitteet tieteelle ovat olleet omana aikanaan totista totta. Ja tämä osa menneisyydestä on osa tieteen historiaa, jota on kenties aiemmin tieteen historian tutkimuksessa peitelty tai hävetty.

Sara on SKS:n haastattelussa todennut, että ”Alkemia ei myöhemmästä pseudotieteen maineestaan huolimatta ollut huuhaata keskiajan ja uuden ajan alun eurooppalaisille, eivätkä sen harjoittajat olleet tyhmiä tai helposti höynäytettäviä”.

Sara valitsi menneisyyden jäljeksi sitaatin teoksesta, jonka tekijää meillä ei ole tiedossa. Keskiaikaisissa lähteissä ei ole mitenkään harvinaista, että kirjoittajan henkilöllisyyttä ei ole tiedossa, joten tekstiä täytyy analysoida ilman tätä tietoa. The Mirror of Alchemy oli suosittu teos, jossa todetaan alkemian olleen tieteenala.

Sitaatista käy ilmi myös alkemian keskeisin piirre. Kuten Sara jaksossa kuvailee, alkemia on muutosten tieteenala, jossa pyritään selvittämään, mitä materia on, mistä se koostuu ja mahdollisuuksien mukaan muuttamaan sitä toiseksi.

Alkemia on tieteenala, joka opettaa, miten kaikenlaisia aineita voidaan muuttaa toisikseen sopivan lääkkeen avulla, kuten filosofien kirjat avoimesti näyttävät. Siksi ymmärtääksesi asian selvästi, olkoon tiedoksi että alkemia on tieteenala, ja sen nimi tulee filosofista jonka nimi oli Alkemus. Ja se opettaa, miten tehdään lääkettä, jota kutsutaan eliksiiriksi. Jos tuo eliksiiri heitetään epätäydellisten aineiden sekaan, se muuttaa ne täysin ja tekee niistä täydellisiä.

Teoksesta The Mirror of Alchemy, 1400-luvun loppupuolelta

Alkemia on ollut läpi historian hyvin uskonnollissävytteistä sen takia, että ne kulttuurit, joissa sitä on harjoitettu, ovat olleet hyvin uskonnollisia. Länsimainen alkemia alkoi Kreikan kautta Lähi-itään, ja Lähi-idän muslimien kautta läntiseen Eurooppaan. On pyritty siihen, että Jumala auttaa alkemistisessa prosessissa ja Jumala auttaa ihmistä kohti synnittömyyttä ja valaistumista.

Näin ollen ymmärtääksemme alkemiaa meidän tulee ymmärtää ylipäätään sitä maailmankuvaa, jossa alkemia viisasten kivineen ja elämän eliksiirineen oli mahdollinen.

Jos itse lähtisit pohtimaan ilman nykytietoa atomeista ja molekyyleista, että mistä materia koostuu ja esimerkiksi miksi vesi muuttuu kuumentuessaan höyryksi, mitä muotoilisit vastaukseksi?

Jaksossa opit, mitä alkemia tarkoittaa ja miksi sitä tulee tutkia osana tieteen historiaa. Opit, minkälainen maailmankatsomus löytyy alkemististen ajatusten ja tavoitteiden taustalta sekä miksi alkemia pysyi suosittuna tapana harjoittaa tiedettä monien vuosisatojen ajan.

Lähde mukaan etsimään viisasten kiveä Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Sara Norja: Alkemian historia. SKS, 2023.

SKS: ”Sara Norjan uutuuskirja Alkemian historia on kiehtova matka salaisen tiedon jäljille”. Julkaistu 9.8.2023 SKS-nettisivuilla. Luettu 13.10.2023.

The Chymistry of Isac Newton –nettisivut

Jätä kommentti