#78 Romukauppiaita, kierrätystä ja kiertotaloutta
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!
Lumppua, jätteitä, luita, rautaa ja romua – näistä on tämä jakso tehty, kun tutustumme romualan ja kierrätyksen historiaan. Romukauppiaita voisi sanoa kiertotalouden pioneereiksi, ja jaksossa tutustumme heidän alaansa. Keitä romukauppiaat olivat ja mitä he tekivät? Mitä kaikkea oli mahdollista kerätä ja mikä merkitys romun keräämisellä, jaottelulla ja jalostamisella oli yhteiskunnallisesti? Kuulemme jaksossa myös kiinnostavia havaintoja menneisyyden romukaupan ja nykypäivän kierrätyksen yhteydestä. Jakson vieraana on Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Kati Toivanen.
Shortly in English: Is recycling and reusing junk a new thing or is there a past for it? We will talk about this together with doctoral researcher Kati Toivanen (University of Helsinki), in the context of her research about junkyards, recycling of steel, and junk salespersons.


Kiertotalous on nykypäivänä kova sana, josta puhutaan ajoittain sellaiseen sävyyn, että kiertotalous olisi jotenkin uusi ja moderni keksintö ratkaisemaan erilaisia ympäristöön ja talouteen liittyviä ongelmia. Tutustumalla menneisyyteen on kuitenkin jälleen mahdollisuus hahmottaa kierrätyksen ja kiertotalouden ilmiöt erilaisessa mittasuhteessa.
Voisin kärjistäen väittää, että menneisyydessä kiertotalous ja eri materiaalien tarkka hyödyntäminen sekä uusiokäyttö on todellisuudessa ajaton ilmiö, jota 1900-luvulla kiihtynyt kertakäyttökulttuuri on rikkonut väliaikaisesti. Kiertotalous on siis mennyttä ja tulevaa. Tähän väitteeseen Kati ottaa jaksossa kantaa tutkimukseensa nojaten.

Lähde: Museovirasto. Romukaupat. Kuvaaja UA Saarinen 1958.

Toista kertaa podcastin historiassa menneisyyden jäljeksi valikoitui laulu. Tämä laulu kulkee nimellä Romumarssi, ja sitä on komeasti hoilattu Romukauppiaiden Liiton ja Romukeskuksen kokouksessa 1950-luvulla.
Romumarssin sanoituksesta paistaa läpi ammattiylpeys ja tieto siitä, että romualalla tehdään tärkeää työtä. Kati kuvaa jaksossa, että romukauppiaiden asenne niinä hetkinä, kun heidän työtään ei ole arvostettu, on ollut seuraavanlainen: ”Jos meitä ei olisi, me hukkuisimme siihen romuun ja meidän terästeollisuudellamme ei olisi mitään, mistä tehdä tuotteita ja ansaita rahaa.”
Romua ja räikinää, ja rautaa, läkkiä, läikinää,
Romumarssi 1950-luvulta. Esitetty ja laulettu yhdessä Romukauppiaiden Liiton ja Romukeskuksen kokouksessa. Laulun sanat on kirjoittanut ”Viri”, sävel Eldanka-järven jään tahtiin.
on marssilla Heikit, Veikot, Väinöt ja Jussit, juu.
Nurkista nuuskikaa, pois pannua, kannua, kattilaa,
on marssilla Heikit ja Veikot, Väinöt ja Jussit, juu.
On kyllä nurkkia, on läkkipurkkia,
on niissä häkkyrät, ja veivit, väkkyrät.
Pois kaikki antakaa, ja meille keveästi kantakaa.
On romun rauhoitusaika, nyt loppu, on hoppu, on juu.

Kati on todennut Ylen haastattelussa vuonna 2022 seuraavaa: ”Tuskin jätepaperi- tai romukauppiaat ajattelivat 1900-luvun alkupuolella perustavansa ekologista yritystä. Kyse oli elinkeinosta. Vahingossa syntyi myös ympäristön kannalta kestävää liiketoimintaa.”
Romukauppiaat olivat alan alkuvuosina ammattiryhmän omien arvioiden mukaan usein juutalaisia tai venäläisiä maahanmuuttajia. Näin ollen romualan alkutaipaleen historiantutkimus on myös marginalisoitujen ryhmien historiaa. Alan pioneerit tekivät tärkeää työtä, jota yhteiskunnan korkeammassa asemassa olleet luokat eivät olleet valmiita tekemään.

Tämän jakson kuuntelemalla opit, mitä kierrätyksestä voi ajatella pitkän aikavälin tarkastelulla: onko kyse kauaskantoisesta ilmiöstä vai uudesta megatrendistä? Kuulet konkreettisia huomioita siitä, millä tavoin vaurastuvan suomalaisen väestön ja nousevan elintason aiheuttamiin seurauksiin – eli jätteen määrän merkittävään kasvuun – reagoitiin. Jaksosta saa niin ikää toivoa nykypäivään, sillä menneisyydessä on jo kehitetty paljon tapoja, joilla kulutuksesta koituvia ongelmia voidaan ratkoa.
Lähde romumarssille Menneisyyden Jäljille!
Lähteet:
Kati Toivanen: Me saamme maailman riittämään – Suomen Romukauppiaiden Liitto ry 1940-2020.
Suomen Romukauppiaiden Liitto 2020.
Kati Toivanen: Paperisielut. Siltala 2019.
Henry Nygård: Bara ett ringa obehag? – Avfall och renhållning i de finländska städernas profylaktiska strategier 1830-1930. Åbo Akademis Förlag – Åbo Akademi University Press. 2004.
Mary Douglas: Puhtaus ja vaara. Alkuperäinen julkaisuvuosi 1966.
Uusiouutiset: Kiertotalouden lähtölaukaus. Julkaistu 7.12.2018.
Yle: ””Hävetti sanoa, että isä on romukauppias” – kiertotalouden pioneereja pidettiin niin epäilyttävinä, että moni kunta kielsi niiden toiminnan”. Julkaistu 2.12.2022.