#77 Kansainliitto, Geneven henki ja globaalin maailman järjestelyä

Menneisyyden Jäljillä – #77 Kansainliitto, Geneven henki ja globaalin maailman järjestelyä
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Tässä jaksossa tutustumme Kansainliiton historiaan sekä sen perintöön, joka yltää näihin päiviin asti. Mietimme jaksossa, mikä oli Kansainliiton tarkoitus ja miksi se perustettiin. Kansainliiton maine ei yleisesti ottaen ole hääppöinen, vaan historian ensimmäinen maailmanjärjestö on usein tuomittu jälkiviisaasti epäonnistuneeksi projektiksi. Oliko Kansainliitto paha floppi vai voisiko sen historian nähdä monipuolisemmassa valossa? Jakson vieraana on Helsingin yliopiston historian professori Heikki Mikkeli.

Shortly in English: In this episode, we will talk about the history of League of Nations. The guest of the episode, Professor Heikki Mikkeli (University of Helsinki) has studied the history of the first global organization and has written a book about it. The book – and this episode – is not only political, but cultural and social as well.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.*

Taudit jylläävät, luontoa tuhotaan, eri maiden väliset suhteet ovat kireitä ja Euroopassa soditaan – mikä neuvoksi?

Kyse ei ole vain tämän päivän tilanteestamme vuonna 2023, vaan tämän jakson vieras Heikki Mikkeli on huomauttanut uuden kirjansa johdannossa, että nämä tuntemukset liittyvät myös ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen maailmaan. Vuonna 1919 toivo paremmasta ja rauhallisemmasta maailmasta asetettiin ensimmäisen rauhaa tavoittelevan maailmanjärjestön Kansainliiton harteille.

Kansainliitto syntyi tunnetusti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, tärkeimpänä pyrkimyksenään turvata rauha maailmalla ja estää vastaavan suursodan syttyminen. Kansainliittoa perustaessa tiedostettiin se, että eri kansat voi yrittää riisua aseista, mutta jos maailmaan ei saada aikaan parempia taloudellisia ja terveydellisiä oloja, niin rauha ei tule säilymään.

Heikki valitsi jaksoon mielenkiintoisen menneisyyden jäljen, joka on sitaatti Kansainliittoa koskevasta kuvauksesta. Tässä kuvauksessa tiivistyy aikalaisten näkemys Kansainliiton perimmäisestä tehtävästä.

Ihmiskunta on jälleen kerran liikkeellä. Perustat ovat järkkyneet ja irronneet, ja asiat ovat jälleen liikkuvassa tilassa. Teltat on koottu ja ihmisyyden suuri karavaani on jälleen kerran marssilla. Edessä on valtavia yhteiskunnallisia ja teollisia muutoksia, ehkä jopa mullistuksia, joiden suuruutta ja vaikutuksia voi jopa verrata sotaan… Vain Kansainliitto voi suorittaa nämä suuret tehtävät riittävän hyvin. Vastatessaan perustavanlaatuisiin tarpeisiin ja tarjotessaan ainutlaatuisen historiallisen mahdollisuuden Kansainliiton on määrä aloittaa uusi aikakausi ihmiskunnan hallinnossa.

Britannian sodanaikaisen hallituksen jäsen eteläafrikkalainen Jan Smuts kirjoituksessaan Kansainliitosta, vuonna 1918

Jakson olennaisin huomio on, että Kansainliitto oli historian ensimmäinen maailmanjärjestö. Tätä ennen ihmiskunnan historiassa oli ollut kansainvälisiä kokouksia, kuten Wienin kongressi, mutta nyt perustettiin ensimmäinen pysyvä organisaatio, jonka tarkoituksena oli järjestää ja hoitaa maailman yhteisiä asioita.

Tämä oli Heikin mukaan täysin mullistava ajatus, ja yhdyn tähän näkemykseen.

Tällaisen mullistuksen taustalla oli niin sanotusti maailman kutistuminen, mikä tarkoitti erityisesti liikenteen ja tietoliikenteen parantumista. Maailmaa oli vaikea kontrolloida ilman ajantasaista tiedonsiirtoa tai mahdollisuutta liikkua paikasta toiseen suhteellisen nopeasti. Esimerkiksi lennätin ja radio edistivät nopeampaa tiedonkulkua, kun puolestaan öljyllä kulkevat laivat olivat purjeveneitä nopeampi tapa matkustaa.

Tämän jakson kuunneltuasi hahmotat, mikä oli Kansainliitto ja miksi se perustettiin. Ymmärrät myös, minkä vuoksi ajatus ensimmäisestä maailmanjärjestöstä oli merkittävä sekä minkälaisen perinnön Kansainliitto jätti. Tämä perintö nimittäin näkyy yhä meidän päivänämme.

Maailmanlaajuista (mutta Kansainliiton tapauksessa eurooppakeskeistä) matkaa Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Heikki Mikkeli: Geneven henki – Kansainliiton historia. Gaudeamus, 2023.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s