#76 Huumeita, narkomaaneja ja vähän kamaa

Menneisyyden Jäljillä – #76 Huumeita, narkomaaneja ja vähän kamaa
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jaksossa keskustelemme Suomen ensimmäisestä huumeaallosta 1960-luvulla ja huumeiden historiasta yleisesti. Pohdimme jaksossa, onko käsitys huumeista ollut aina sama vai onko ymmärrys huumeista ja niiden käyttäjistä muuttunut ajan saatossa. Entä onko huumeiden käyttö ollut leimaavaa vai hyväksyttyä? Mitä keinoja oli tarjolla huumeiden käytön lopettamiseksi? Jakson vieraana on historiantutkija Katariina Parhin, joka on kirjoittanut kirjan Suomen ensimmäisestä huumeaallosta. Kirjan nimenä on Saadaan vähän kamaa – Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit (Gaudeamus 2023).

Shortly in English: Drugs and the misuse of medicine – that is what the first so called ”drug-wave” in Finland was all about. We will discuss the cultural understanding of drugs in the context of 1960’s in Finland together with historian Katariina Parhi, who has just published her new book about it together with Gaudeamus, the publisher.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.*

Kirsi Heikkinen kirjoitti Suomen Tiedetoimittajien liiton blogipostauksessaan tarkoituksella ironisesti, että ”poimi tyrkyllä olevista tutkimustuloksista se, joka edes etäisesti sivuaa seksiä tai huumeita, höystä muutamalla nasakalla superlatiivilla ja avot, klikkihitti olisi taattu”. Yhtä ironisesti voisin kehaista, että tästä podcastista vielä huumeet puuttuvat, joten on aika korjata tämä asia.

Todellisuudessa huumeiden historia on todella mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen aihe, jolla on yhteyksiä nykypäivään. Katariina toteaa jaksossa osuvasti, että ”niin ennen kuin nykyäänkin huumeet on varsin tunteita herättävä aihe”. Näin ollen ”vaikka kuinka yrittäisi olla analyyttinen, niin monesti keskustelu on tunteiden, kokemusten ja asiantuntijatiedon sekasotkua”.

Huumeet koskettavat monia joko omakohtaisesti tai jonkin läheisen tai tutun kautta. Katariina jatkaa, että tämän tunteiden, kokemusten ja asiantuntijatiedon sekasotkun keskellä ”pitäisi pystyä luovimaan eteenpäin ja päivittää näkemyksiä tähän päivään”. Huumeiden historian tutkiminen tuo perspektiiviä keskusteluun.

Suomen ensimmäinen huumeaalto ajoittuu 1960-luvun loppupuolelle ja yltää 1970-luvun alkupuolelle. Tämän jälkeen huumeiden käyttö väheni niin, että voidaan selkeästi erottaa tämän aallon laskeminen. Sen sijaan Katariina toteaa, että tutkimuksessa on keskusteltu siitä, onko tämän jälkeen uusi aalto missään kohtaa enää varsinaisesti laskenut vai ovatko huumeet osana yhteiskuntaa ja ihmisten elämää ilman uutta selkeää laskua.

Katariina valitsi jakson menneisyyden jäljeksi kiinnostavan runon, joka on julkaistu vuonna 1970 ja jonka on kirjoittanut oletettavasti huumeita käyttänyt 14-vuotias nuori. Huumeita käyttivät ensimmäisen aallon aikana eri-ikäiset ihmiset, ja nuorimmat saattoivat olla iältään vain vähän toisen kymmenen puolella.

Minä juoksen pitkin katua
ja innoissani sauhuun kamaa.
Käännyn sitten toiselle kadulle.
Tahti kiihtyy ja sydän hakkaa.
Silmät seisoo päässäni.
Käännyn kuppilaan päin,
ja nään kaikki nistit.
Ne pisti tabuja lasiin
ja me kaikki ponkastiin veskiin.
Me maleksitaan tyhjiä mutisten
                      katua pitkin.
Yksi kävelee edessä, toinen takana.
Ei mitään asiaa.
Saadaan vähän kamaa ja
                      taas kävellään
                      katua pitkin.

Asfalttikukat niminen runo julkaistu Tiimi-lehden vuoden 1970 ensimmäisessä numerossa. Runo kirjoitettu nimimerkillä ”Hashe, 14v”.

Ensimmäisen huumeaallon aikana huumeista saatettiin puhua hieman mystifioivaan sävyyn, mikä saattoi osaltaan lisätä ihmisten uteliaisuutta huumeita kohtaan. Tyypillistä ensimmäisen huumeaallon alulle oli uteliaisuus kokeilla ja testata. Tiedossa ei vielä ollut huumeiden haitat, joihin yhteiskunta reagoi tosin nopeasti erilaisella valistuksella esimerkiksi koulujen kautta.

Kuunneltuasi jakson tiedät kuulet, millainen Suomen ensimmäinen huumeaalto oli ja miten huumeiden käytön kasvuun reagoitiin. Saat myös kuulla pohdintaa siitä, mikä on huumeen ja lääkkeen kulttuurinen ero ja mitä aineita ensimmäisessä huumeaallossa käytettiin.

Perspektiiviä nykypäivän huumekeskusteluihin Menneisyyden Jäljillä!

Lähteet:

Katariina Parhi: Saadaan vähän kamaa – Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit. Gaudeamus 2023.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s