Suomalaisia podcasteja historiasta

Kaksiosainen blogipostaus suomalaisista historia-aiheisista podcasteista. Löydät toisen blogipostauksen TÄÄLTÄ, jossa olen pohtinut suomalaisten historia-aiheisten podcastien historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta.

Postauksen kuvituskuvaan nostettu seuraavien podcastien logot: Menneisyyden Jäljillä, Historian Nurkkapöytä, Kidutetut Neitsyet, Tiedettä ja sirkushuveja – vanhojen aikojen podcast ja Museojuttu.

Suomalaisia historiaa käsitteleviä podcasteja

Olen kerännyt alle historia-aiheisia podcasteja, joita tuotetaan nähdäkseni pääosin tieteellisen tiedon yleistajuistamisen periaatteella. Osa podcasteista ei ole tällä hetkellä aktiivisia, mutta podcastien sisällöt ovat edelleen kuunneltavissa. On ilo huomata, että kuulijoille halutaan tarjota tutkimukseen pohjautuvaa tietoa historiasta mielekkäällä tavalla mitä mielenkiintoisimmista aiheista.

Jos podcastisi puuttuu listasta, ilmianna podcastisi kommenttikenttään, niin lisään sen joukkoon! Olen rajannut listan podcasteihin, joiden jaksot keskittyvät pääasiallisesti historiaa käsitteleviin aiheisiin.

Historian nurkkapöytä: Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Alaa opiskellut kaksikko esittelee tuoretta historiantutkimusta, sen popularisointia ja alan tutkijoita. Tekijöinä Ilkka Hemmilä ja Heikki Laurila.

Norsunluutornista, päivää!: Historiaa, kirjallisuutta opettamista ja kaikkea niiden ympärillä. Katsotaan, mitä keksitään – tehdään mitä halutaan. Tekijöinä Susanna Niiranen ja Mikko Hiljanen.

Kidutetut Neitsyet: Podcast historiasta, taiteesta ja väkivallasta. Toimittajina kaksi taidehistorian väitöskirjatutkijaa.

Hissapodden: Välkommen till Hissapodden – en finlandssvensk populärhistorisk podcast. Poddmakarna Anna Öhman (röst, manus), Tobias Jansson (ljud) och Freja Lindeman (producent) tar med dig på en nytänkande resa genom Finlands historia.

Menneisyyden Jäljillä: Tervetuloa Menneisyyden Jäljille! Podcastissa syvennytään menneisyyden tarinoihin ja siihen, miten eri tavoilla historia meitä ympäröi. Tuottajana Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Lotta Vuorio.

Historiaa suomeksi: Ohjelma käy läpi erilaisia historian aihealueita ja teemoja alan opiskelijan kivikovalla asiantuntijuudella. Toimittajana Ville-Juhani Nivasalo.

Maria Pettersson ja historian naiset: Podcast-sarjassa tutustutaan kymmeniin naisiin, jotka muuttivat maailmaa: sotasankareihin, rikollispomoihin, seikkailijattariin, tieteentekijöihin, taiteilijoihin, hallitsijoihin ja huimapäihin. Toimittajana Maria Pettersson, Ylen tuotanto.

Pieleen mennyt historia: Pieleen mennyt historia -podcast käy läpi ihmiskunnan perisyntejä. Milloin ihmislajin polku lähti väärään suuntaan ja ketä voimme siitä syyttää? Toimittajana Jussi Nygren, Ylen tuotanto.

Tiedettä ja sirkushuveja – vanhojen aikojen podcast: Tampereen yliopiston antiikin, keskiajan ja uuden ajan alun tutkimuskeskus Triviumin tuotanto. Podcastissa keskustellaan vanhempien aikojen historiasta eri tieteellisistä näkökulmista.

Museojuttu: Museojuttu-podcastissa pääsee mukaan mielenkiintoiselle mielikuvamatkalle, jonka tarjoaa museokeskus Vapriikki. Museojutussa tutustutaan Vapriikin näyttelyiden aiheisiin sekä syntyperiin.

Suomen Sukututkimusseura: Kaikkea mahdollista sukututkimukseen liittyvää. Tuottajana Suomen Sukututkimusseura.

Keskustelemuksia: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran podcast, jossa matkustetaan menneestä nykyisyyteen SKS:n kiehtovien aineistojen ja julkaisujen siivittämänä. Juontajana Vesa Kyllönen.

Helsinki Podcast: Helsingin Kaupunginmuseon tuottama podcast, jossa jaksot käsittelevät museon näyttelyitä, kuten Mieliala 1939–1945 -näyttelyä.

Toista maata: Toista maata on Kansallismuseon podcast, joka kääntää Suomen historian uuteen asentoon. Podcastissa liikutaan aikajanalla menneestä nykyisyyteen, vähän tulevassakin, ja kuhunkin teemaan päästään Kansallismuseon uudessa Toista maata -näyttelyssä esillä olevan kokoelmaesineen kautta.

Sanojen liike: Tässä podcastissa esitellään Sanojen liike ja tiedon paikat -projektin tekemää tutkimusta ja sen tuloksia. Podcastissa jäljitetään oppineita kirjallisia yhteisöjä 1800-luvun alun Suomessa. Podcastista vastaa Janne Tunturi.

Aikakoneita & Utopioita –podcast: Podcast on osa Aikakoneita ja utopioita -kehittämishanketta, jossa taiteilijamuseot tutkivat mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnallisissa murroskohdissa. Hankkeessa ovat mukana Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola, Gallen-Kallelan Museo Tarvaspää ja Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori, ja se on rahoitettu Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-tuella. Toimittajana Meri Parkkinen.

Jälkiviisastelua: Jälkiviisastelua on Jyväskylän yliopiston historia-aineiden alumniyhdistys Jälkiviisaiden keskusteluohjelma, jossa pohditaan maailman menoa, suomalaista työelämää sekä ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja historiasta valmistuneiden näkökulmasta.

Uhkakuvien anatomia: Turun yliopiston podcastin kanavalle tuotettu poliittisen historian kuusiosainen podcastsarja, joka avaa Suomen sisäisen turvallisuuden haasteita. Toimittajana Jukka Pesu.

Arkistopodi: Arkistopodi on Kansallisarkiston tuottama podcast, jossa sukelletaan asiakirjallisen kulttuuriperinnön maailmaan. Se nostaa esiin arkistoaineistoja ja niihin liittyviä tarinoita Suomen historian eri vaiheista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s