#52 Urheilumesenaatteja, tehdasurheilua ja vuorineuvos Juuso Walden

Menneisyyden Jäljillä – #52 Urheilumesenaatteja, tehdasurheilua ja vuorineuvos Juuso Walden
Lotta Vuorio © 2022 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jaksossa on aika palata pelikentillä ja vetää urheilukamppeet päälle, kun käsittelemme urheiluhistoriaa uudesta näkökulmasta. Urheiluhistoria on täynnä mitä mielenkiintoisempia henkilötarinoita, ja tässä jaksossa kuulemme Suomen historian merkittävimmän urheilumesenaatti Juuso Waldenin (1907–1972) tarinan. Keskustelemme Juuson merkityksestä erityisesti tehdasurheilun ja urheilun rahoituksen näkökulmasta, sillä Juuson perintö elää edelleen erityisesti tehdaspaikkakuntien urheiluseurojen toiminnassa. Kuulemme jaksossa mielenkiintoisia tarinoita Juusosta, hänen isästään, Englantilaista yhtiötä vastaan käydyistä Reed-otteluista sekä yhtiön urheiluohjelman avulla menestyneistä aikansa huippu-urheilijoista. Jakson vieraana on pitkän linjan urheilutoimittaja ja lukuisia urheiluhistorioita työstänyt tietokirjailija Kalle Virtapohja, joka julkaisi vuonna 2021 kirjan nimeltä ”Juuso Walden – Urheilumies ja viimeinen patruuna”.

Shortly in English: Sports history is not only about athletes, but also the ones who are investing their money for sports. In this episode, we will hear amazing stories about Juuso Walden (1907–1972) who supported Finnish sports through his paper company during 1930s–1960s. The guest of the episode is Kalle Virtapohja, who is the author of the book about Juuso, published in 2021.

Juuso Walden siirtyi isänsä Rudolf Waldenin jalanjäljissä vuonna 1920 perustetun Yhtyneiden Paperitehtaiden johtoon vuonna 1940. Juuso käynnisti vuonna 1935 yhtiölle massiivisen urheiluohjelman, jota ennen yhtiö oli tarjonnut kymmenisen vuoden ajan urheilumahdollisuuksia suojeluskuntalaisille.

Paperitehtaille ”ei riittänyt, että toimittiin samalla toimialalla ja noudatettiin samanlaisia kirjanpitomenetelmiä”, vaan ”yhteistä kulttuuria alettiin luoda urheilun, suojeluskuntien ja tehdasorkestereiden avulla”, kuten Kalle kirjassaan toteaa.

Urheiluohjelman päälajeina olivat jalkapallo, yleisurheilu ja hiihto, mutta Juuso itse oli ennen muuta jalkapallomiehiä.

Itselleni yksi mielenkiintoisin osuus tässä jaksossa on Reed-ottelut. Reed-ottelut olivat kansainvälisiä otteluita, joita järjestettiin Yhtyneiden Paperitehtaiden ja englantilaisen Albert E. Reed & Company Ltd:n välillä. Ainutlaatuisen näistä otteluista tekee se, että Kallen mukaan nämä ottelut ovat olleet ilmeisesti ensimmäisiä, joissa suomalainen joukkue on pelannut Englannissa.

Reed-otteluita pelattiin menneisyyden jäljen mukaan vuoroin Suomessa ja vuoroin Englannissa. Vuosien 1947–1962 aikana yli 100 tavallista tehdastyöntekijää pääsi yhdistetylle työ- ja urheilumatkalle Englantiin, jota varten työntekijät saivat myös kieliopetusta.

Vuonna 1947 Juuso Walden aloitti ainutlaatuisen ohjelman, joka kuvaa hyvin hänen kolme vuosikymmentä kestänyttä kauttaan Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön toimitusjohtajana. Hän sopi englantilaisen eversti Clifford Sheldonin kanssa suuresta tehdasottelusta Yhtyneiden Paperitehtaiden ja suuren englantilaisen paperiteollisuusyhtiön Albert E. Reed & Company Ltd:n välillä. – – – Juuson aloittamaa Reed-ottelua oli aluksi tarkoitus käydä vuosittain vuoroin Englannissa ja vuoroin Suomessa. Nämä aikanaan mahtipontiset ottelut ovat suomalaisessa urheiluhistoriassa ainutlaatuinen aarre, jota monikaan ei tunne.

Kalle Virtapohja kirjassaan Juuso Walden – Urheilumies ja viimeinen patruuna, 2021

Juuson perintö elää edelleen tässä päivässä. Hän perusti vuonna 1932 Valkeakosken Hakan, jonka lajivalikoimaan kuuluu seurana nykyään hiihto, suunnistus, yleisurheilu, luistelu, nyrkkeily ja koripallo. Tämän lisäksi seuran perinteisiin on kuulunut vahvasti jalkapallo, jonka pallojaosto aloitti toimintansa vuonna 1934.

Juuso Waldenia on kiittäminen myös edelleen pelattavasta jalkapallon Suomen Cupista. Urheilun olosuhteiden, kilpailumuotojen ja seuratoiminnan kehittäminen liittyi aikanaan vahvasti tehdaskaupunkien yhteisöjen rakentamiseen.

Onkin mielenkiintoista pohtia, mikä merkitys urheilua rahoittavilla yksityishenkilöillä ja yrityksillä on nykypäivän Suomen urheilussa sekä onko nykyajan urheilumesenaattien toiminta verrattavissa Juuson panostuksiin aikana, jolloin ammattiurheilu ei ollut sääntöjen mukaista.

Kuunneltuasi jakson ymmärrät, mikä rooli urheilumesenaatti Juuso Waldenilla on ollut suomalaisen urheilun kehittämisessä 1930–1960-luvuilla ja miten nykyajan urheilumesenaatteja voi verrata Waldenin merkitykseen. Kuulet myös ainutlaatuisista Reed-otteluista, joiden välityksellä elvytettiin maailmansotien jälkeistä kauppaa Iso-Britannian kanssa.

Tehdasurheilullista matkaa Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Kalle Virtapohja: Juuso Walden – Urheilumies ja viimeinen patruuna. Readme.fi. 2021.

Kallen Aamulenkki-blogi

Suomifutis, Mico Tuominen: Verotiedot julki! Palloliiton puheenjohtajan jättitulot koko maan suurimpien joukossa – myös Markku Kanerva tienasi sievoisen summan. Julkaistu 10.11.2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s