Tarina podcastin jakson #52 takaa

Julkaisin eilen Menneisyyden Jäljillä -podcastissani jakson numero #52, joka käsittelee vuosina 1907–1972 elänyttä urheilumesenaattia Juuso Waldenia. Kalle julkaisi tänään omassa Aamulenkki -blogissaan kokemuksia podcastvierailustaan (lue Kallen blogipostaus TÄÄLTÄ), joten sain idean kirjoittaa tälle postaukselle vastineen omaan blogiini. Alta voit siis lukea tarinan tämän jakson synnystä omasta näkökulmastani.

Jaksojen aiheet valikoituvat joko itse aiheen tai toisinaan podcastissa vierailevan henkilön kautta – toisin sanoen etsin joko aiheelle sopivan vieraan tai pyydän mielenkiintoista vierasta valitsemaan aiheen, josta vieras itse haluaisi puhua. Tämän jakson aihe valikoitui jälkimmäisellä tavalla.

Tutustuimme tietokirjailija Kalle Virtapohjan kanssa keväällä 2021, kun hän oli kuulemassa viime vuoden huhtikuussa pitämääni esitelmää podcasteista tieteen yleistajuistamisen välineenä. Kalle laittoi minulle esitelmän jälkeen viestiä ja kertoi haaveilevansa omasta podcastistaan, jonka aiheena olisi urheiluhistoria. Olemme tämän jälkeen keskustelleet monenlaisesta mielenkiintoisesta tieteen yleistajuistamisesta kirjoihin ja kirjoista podcasteihin.

Tuolloin keväällä Kalle oli viimeistelemässä henkilöhistoriallista kirjaansa Juuso Waldenista, jota voidaan hyvillä mielin nimittää Suomen yhdeksi tärkeimmistä – ellei jopa tärkeimmäksi – urheilumesenaateista. Päätimme nauhoittaa Juusosta jakson, kunhan kirja tulisi julki. Nauhoitimme jakson viime syksyllä, ja nyt tämä jakso on vihdoin julki. Näin jälkikäteen on oikeastaan hauska pohtia, miten pitkä ja mukava matka jakson julkaisemiseen on käyty.

Kalle valikoi siis jakson aiheeksi Juuso Waldenin, ja päädyimme keskustelemaan jaksossa niin tehdasurheilusta, kansainvälisistä Reed-otteluista englantilaisten ja suomalaisten paperitehtaiden välillä, eri urheilupaikoista kuin tehdaskaupunkien työläisten arjesta ja mahdollisuuksista.

Olen podcastissa keskittynyt lopulta todella vähän henkilötarinoihin, sillä olen yleensä halunnut nostaa esiin laajempia kulttuurihistoriallisia teemoja tai käsitellä perinteisiä historiallisia teemoja uusista näkökulmista. Henkilöhistoriassa on aina tietty vaara esittää niin sanottua ”suurmieshistoriaa”, jota uskallan väittää erityisesti kulttuurihistorioitsijoiden karsastavan. Suurmieshistorialla tarkoitan historiankirjoitusta, jossa jokin henkilö – vanhemmassa historiankirjoituksessa lähtökohtaisesti yläluokkainen tai merkittävässä asemassa oleva mies – asetetaan jalustalle tavalla, joka peittää alleen muita valitun ilmiön kannalta tärkeitä ihmisiä, näkökulmia ja tarinoita.

Mielestäni onnistuimme tässä jaksossa kiertämään tämän henkilöhistorian sudenkuopan, sillä keskitymme puhumaan suurimman osan jaksoa erilaisista ilmiöistä ja asioista Juuson ympärillä. Näin ollen Juuso toimii ikään kuin silminä, joiden kautta voi katsoa erilaisia laajempia urheiluhistoriallisia ilmiöitä. Tätä voisi tavallaan kuvailla mikrohistorialliseksi lähestymistavaksi henkilöhistoriaan, mikä näkyy myös Kallen kirjassa, vaikka kirja Juusoon isolti keskittyykin. Kirjan nimihän on siis Juuso Walden – Urheilumies ja viimeinen patruuna (2021).

Kalle nappasi hauskan tilannekuvan jakson nauhoittamisen yhteydessä Helsingin yliopiston Unitube-studiolta.

Tällainen tarina Menneisyyden Jäljillä -podcastjakson takaa tällä kertaa. Ehkä voin joskus kirjoittaa tällaisia tarinoita jaksojen takaa lisääkin, sillä tätä kirjoittaessani huomasin itsekin, miten paljon asioita reilun 60 minuutin jakson takaa voi löytyä. Valmistelua, aiheeseen tutustumista, vieraan kanssa jakson suunnittelua itse jakson nauhoittamisesta, editoimisesta, sosiaalisen median markkinointimateriaalin tuottamisesta ja julkaisuprosessista puhumattakaan.

Odotan myös innolla jos ja kun joskus tulevaisuudessa nauhoitamme Kallen kanssa uuden jakson Menneisyyden Jäljille, sillä aiheita jaksoille löytyisi Kallelta vaikka ja kuinka. Minulla on paljon opittavaa Kallen tarinankertojan taidoista, ja odotan innolla myös sitä, koska Kallen oma urheiluhistorian podcast näkee päivänvalon. Se on mielenkiintoinen projekti, eikä suomalaisia historia-aiheisia podcasteja ole tarjolla vieläkään liikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s