#48 Tulevaan vaikuttamista ja tulevaisuuden tutkimista

Menneisyyden Jäljillä – #48 Tulevaisuuden tutkimista ja tulevaan vaikuttamista
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Kysymme tässä jaksossa, mitä tulevaisuus on, voiko sitä tutkia sekä mikä on menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden suhde. Mikä on historian rooli tulevaisuuden kannalta: voiko historiasta oppia jotain tulevaisuutta ajatellen tai voiko menneisyyden pohjalta ennustaa tulevaa? Tutustumme jaksossa tulevaisuuden tutkimukseen ja sen peruskäsitteisiin, kuten tulevaisuuskuvaan, skenaarioon, megatrendeihin, utopiaan ja tulevaisuuslukutaitoon. Jakson vieraaksi sain tulevaisuustutkija Otto Tähkäpään, joka on perustanut lapsille ja nuorille suunnatun Tulevaisuuskoulun. Otto on koulutukseltaan historioitsija, joten kuulemmekin jaksossa mielenkiintoisen tarinan siitä, miten menneisyys vaihtui hänen työuransa näkökulmasta tulevaisuuden tutkimiseen.

Shortly in English: Imagine all the futures that we could have and face – can you do that? The guest of this episode, Otto Tähkäpää, will introduce us to the future studies and how we all can affect our future and learn to deal our futures with a positive mindset.

Tämä on podcast menneisyydestä, historiasta ja eri tavoista, joilla menneisyys meitä ympäröi. Näihin raameihin nähden jakson aihe poikkeaa edellä mainitusta, sillä tässä jaksossa keskitymme menneisyyden sijaan tulevaisuuteen.

Tämän jakson vieras on todennut, että ”eilisen ja huomisen välille on revennyt valtava kuilu, joka laajenee koko ajan”. Hän on todennut niin ikään, että ”tässä tilanteessa menneisyystieto on tärkeää, mutta se ei riitä”, koska ”huominen on radikaalisti erilainen kuin eilinen”.

Onko suhde menneisyyden ja tulevaisuuden välillä muuttunut? Tätä pohdimme tässä jaksossa!

Otto kuvaa jaksossa moneen otteeseen sitä, miten tärkeää on taito kuvitella erilainen ja parempi tulevaisuus. Tämä innoitti hänet myös vaihtamaan historiantutkimuksen tulevaisuuden tutkimiseen. Hän päätyi ennen alan vaihtoa ihmettelmään, minkä vuoksi puhe tulevaisuudesta oli ja on edelleen niin synkkä, vaikka meillä on asiat paremmin kuin koskaan historiassa isossa kuvassa katsottuna.

Paremman tulevaisuuden kuvitteleminen vaatii luovaa kykyä unelmoida. Otto haluaisi palauttaa utopian käsitteen kunnian, sillä nykyisin utopiaa käytetään käsitteenä usein tilanteissa, joissa halutaan kuvailla jotain mahdotonta tai naurettavaa.

Otto toteaakin jaksossa hienosti, että utopia ”tarkoittaa tulevaisuutta, joka on radikaalisti toisenlainen, erilainen ja parempi”. Tästä inspiroituneena hän valitsi myös jakson menneisyyden jäljen.

Maailman karttaa, jossa ei ole Utopiaa, ei kannata edes vilkaista, sillä se jättää pois sen maan, johon ihmiskunta on aina rantautumassa. Ja rantauduttuaan sinne ihmiskunta tähystelee eteenpäin, ja nähdessään paremman maan, nostaa jälleen purjeet. Edistys on utopioiden toteutumista.

Englantilainen kirjailija Oscar Wilde vuonna 1891 kirjoittamassa The Soul of Man Under Socialism –esseessään.

Tulevaisuuskoulun pitäminen on opettanut hänelle, miten suhtautuminen tulevaisuuteen muuttuu paljon myönteisemmäksi, kun tulevaisuutta tutkii. Tulevaisuuslukutaito onkin kykyä tunnistaa tulevaisuuteen vaikuttavia muutosvoimia ja oppia kohtaamaan tulevaisuus avoimesti.

Historiantutkimuksella ja tulevaisuuden tutkimuksella on yllättävän paljon samaa, sillä molemmat toimivat tutkimusaloina ajallisten muutosten varassa. Oton erinomainen huomio on, että menneisyydestä voi oppia, mutta ei ole mitään syytä olettaa, että tulevaisuus olisi mitään menneisyyden kaltaista.

Jakson kuunneltuasi tiedät, mitä tarkoittavat tulevaisuuslukutaito ja tulevaisuuskuva sekä miten tulevaisuutta voi tutkia. Jaksosta saa voimaa ja uskoa ajatella tulevaisuudesta positiivisesti, sillä vain me itse voimme vaikuttaa siihen, mitä tulevan pitää.

Inspiroivaa matkaa Menneisyyden ja tulevaisuuden Jäljille!

Lähteet:

Otto Tähkäpää: Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin. Otava 2021.

TOPI – Tulevaisuudentutkimuksen oppimateriaali (kirjoittaja Anita Rubin): ”Käsitteitä S-Ö”. Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto.

URA: ”Haastattelussa Otto Tähkäpää – tulevaisuustutkija, jonka ykköstavoite on pelastaa maailma”. Julkaistu 5.11.2020.

Tulevaisuuskoulu: ”Tulevaisuuskoulu liittyy Lasten ja nuorten säätiöön”. Julkaistu 8.1.2020.

Väkevä elämä -podcast: ”Asta Raami – Mitä on intuitio ja miten sitä hyödynnetään?”. Julkaistu 3.11.2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s