#47 Sisustamista, vanhoja huonekaluja ja huutokauppoja

Menneisyyden Jäljillä – #47 Sisustamista, vanhoja huonekaluja ja huutokauppoja
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jaksossa puhumme kodin remontoimisesta ja sisustamisesta historian sekä vanhojen tavaroiden menneisyyden huomioin. Tarkastelemme menneisyyttä siis hyvin konkreettisesta näkökulmasta. Minkälaisia löytöjä huutokaupoilta voi tehdä? Onko uusi aina parempaa vai voisiko kotiin löytyä vanhempia, laadukkaampia ja silti halvempia tavaroita, joilla on jokin tarina ja historia kerrottavana? Kevyen sisustus- ja huutokauppaintoilun ohella keskustelemme eletystä historiasta sekä materiaalisesta kulttuurihistoriasta. Mikä merkitys materialla, tavaroilla ja esineillä on inhimillisessä elämässämme? Jakson vieraana on Helsingin yliopiston historian maisterivaiheen opiskelija Heidi Laakso, jonka kodin remontointia ja sisustamista olen seurannut ihaillen vierestä. Heidi kertoo, millä periaatteella hän on uutta kotiaan remontoinut ja sisustanut, mitkä ovat parhaat vinkit huutokaupoille sekä mikä on hänen suhteensa erilaiseen materiaan.

Shortly in English: Our home can be decorated in various ways. One way is to buy everything as new, but in this episode we think of more ecological and historically interesting ways to decorate our homes with furniture and things that already have a history. How and where to buy ”new” old artifacts? To combine different styles and times or not? The guest of the episode, a history MA student Heidi Laakso, will open the door to her home and share thoughts about decorating her newly renovated home.

Tätä jaksoa oli erityisen hauska nauhoittaa siitä syystä, että päällisin puolin jakson teema on melko pinnallinen ja kevyt. Kodin sisustaminen ja löytöjen tekeminen huutokaupoilla – varsinaista lystiä! Kuitenkin päädyimme jakson aikana pohtimaan pintaa syvemmältä nykyajan tapoja sisustaa sekä sisustamisen ekologisuutta sekä pikamuodin ongelmallisuutta.

Oli myös mielenkiintoista kuulla Heidin kokemuksia siitä, miten vanhojen ja mielettömällä ammattitaidolla valmistettujen huonekalujen hinta voi olla merkittävästi halvempi kuin uuden ja ehkei yhtä laadukkaiden huonekalujen ostaminen. Heidi jakoi jaksossa monta upeaa tarinaa hänen kotiinsa tiensä löytäneistä esineistä ja huonekaluista, joista löydät alta kuvia lyhyiden kuvauksien kera.

Katso ja ihastu!

Heidin olohuoneen sekä työhuoneen seinät on tapetoitu 1800-luvun englantilaisen suunnittelijan, William Morrisin tapeteilla. Olohuoneesta löytyy snakeshead (suomeksi kirjopikarililja) nimistä tapettia. Olohuoneen kulmauksessa komeilee vuonna 1947 suunniteltu Laila-mallin nojatuoli, joka löytyi huutokauppalöytönä Bugowskilta.
Keittiön tuolit löytyivät Bugowskin huutokaupasta Ruotsista kuljetettuna. Ruokailutuolit ovat itävaltalaisen Thonet-mallin mukaisia taivutetulla puulla, mikä oli 1800-luvun innovaatio. Keittiön valaisin on ollut Heidin lapsuuden kodin valaisimena, ja nyt valaisin löysi paikkansa Heidin omasta kodista.
Heidin isän vanha divaani verhoiltiin William Morrisin suunnittelemalla Wilhelmina-kankaalla.
Työhuoneen seinät on tapetoitu William Morrisin willow boughs (suomeksi pajunoksa) nimisellä tapetilla.
Yksi upeimmista sukulaisilta tehdyistä löydöistä on pöytävalaisin, jonka sähköjohdot on turvallisuussyistä uusittu. Tämän lisäksi valaisimesta puuttuu vielä lamppu ja lampun varjostin, jotka suojaavat allensa kaksi ihanaa posliinifiguuria.

Menneisyyden jälki valikoitui Heidin valitseman tapettien suunnittelijan kuuluisista sitaateista. Englantilainen, 1800-luvulla elänyt suunnittelija ja kirjailija, William Morris, edusti Arts & Craft -liikettä, jonka tarkoituksena oli ottaa kantaa 1800-luvulla syntyvään sisustuksen massatuotannon ensiaskeliin. Morris halusi muistuttaa käsityöläisyyden arvostamisesta sekä tavaroiden valmistamisesta tarpeen mukaan, mikä muistuttaa nykypäivän ajatuksia hitaasta kuluttamisesta ja sisustuksenkin osalta pikamuodin välttämisestä.

Näin ollen William Morris neuvoi kodin sisustamisen suhteen seuraavasti:

Kodissasi ei pidä olla mitään, minkä et tiedä olevan käytännöllistä tai minkä et usko olevan kaunista.

Suunnittelija ja kirjailija William Morris (1832–1896)

Heidin paras vinkki huutokaupoille on kärsivällisyys. Jos etsii jotain tiettyä esinettä tai huonekalua, niin sen löytämisessä voi kulua aikaa, koska huutokaupoilla ei ole mitään takuuta siitä, että kyseistä esinettä tai huonekalua on tarjolla. Heidi kannustaakin seuraamaan huutokauppoja aktiivisesti ja suhtautumaan siihen aarteiden etsimisenä.

Kun Heidin kotia ja sen lämmöstä löytyviä esineitä, tapetteja ja huonekaluja silmäilee, tuntee olevansa aarteiden ympäröimänä. Tämä tunne syntyy ennen kaikkea siitä, että kotia katsellessa syntyy ajatuksia siitä, mistähän esineet ja huonekalut ovat peräisin, kun kodin sisustus ei täytä geneerisen ja valloilla olevan skandinaavisen minimalistisen sisustustyylin tunnusmerkkejä.

Kuten Heidi mielettömän hienosti asian muotoili, syntyy ajattomuuden ja toisaalta historiallisesti kiehtovan sisustuksen tunne eri aikakauden tyylien ja objektien yhdistelemisestä. Kun ei ole kiinni tämän hetken muodissa, ei myöskään voi mennä pois muodista.

Tässä jaksossa saat parhaat vinkit vanhojen huonekalujen ostamiseen, huutokauppojen tarjontaan ja käytännön asioihin, jotka liittyvät vanhojen tavaroiden hankintaan. Jakso herättää pohtimaan, onko järkevämpää ostaa uusia huonekaluja täysin uusina vai voiko vanhan ostaminen uutena olla paitsi ekologisempaa niin myös taloudellisesti edullisempaa.

Lähde sisustusjakson pariin Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Johanna Björkman, Petteri Kummala, Mikko Lindqvist, Anne Salminen, Sari Saresto ja Marikit Taylor: Arkkitehtuuriopas Helsingin jugend. Helsingin kaupunginmuseo. Helsinki 2019.

Victoria & Albert Museum: Arts & Crafts – An Introduction.

Bukowskis huutokauppa –nettisivut.

Kansallismuseon nettisivut: Hvitträsk.

Stockholms Auktionsverk -nettisivut.

    1. Kiitos paljon tämän linkin jakamisesta, Ari! En ollut aiemmin törmännyt tähän, mutta onpa mielenkiintoinen tapaus! 🙂 Tähän olisi hienoa lähemminkin tutustua! Kiitos kommentistasi!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s