#38 Jalkapallon historiaa ja huumaa

Menneisyyden Jäljllä – #38 Jalkapallon historiaa ja huumaa
Lotta Vuorio © 2021 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Podcastin virallinen ja historiallinen EM-kisajakso on täällä! Luvassa erityisen ajankohtainen ja sporttinen jakso, koska tällä viikolla Suomen miesten jalkapallon maajoukkue pelaa historiallisesti ensimmäisen ottelunsa EM-lopputurnauksessa! Tarkoituksena on siis tutustua jalkapallon historiaan yhdessä Arto Tiihosen kanssa, jota voi tituleerata niin liikuntasosiologiksi, tietokirjailijaksi, tiedetoimittajaksi, urheiluhulluksi kuin kokemusvalmentajaksi. Mikä on Arton lempimuisto Huuhkajista? Koska Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa? Mikä merkitys jalkapallolla on ollut kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä? Hyppää mukaan futiksen kisajaksoon, oi Suomi on!

Shortly in English: Oi Suomi on!!! Huuhkajat or the Finnish national football team plays their very first game in European Championship tournament on 12th June 2021. The podcast episode will focus on the history of Finnish football and football as a cultural and social phenomenon. The guest of the episode is sociologist Arto Tiihonen.

On sanomattakin selvää, että EM-kisoihin pääsy oli ihan valtavan upea asia, ja lähetänkin isot onnittelut ja tsempit Huuhkajille, jotka pelaavat turnauksen avausottelunsa lauantaina 12. kesäkuuta Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa!

Urheilun historia on äärimmäisen kiinnostavaa, mutta keskittyy populaaristi yleensä eri pelien ja turnausten tilastoihin ja vuosilukuihin, sekä tietysti itse tähtipelaajiin tunnettuina hahmoina. Jaksossa on tarkoitus kuitenkin pohtia jalkapalloa myös kulttuurisena, sosiaalisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä, jolla on merkitystä muun muassa kansallisuuden, identiteetin ja yhteisöllisten kokemustemme kannalta.

Arto valitsi todella mielenkiintoisen sitaatin menneisyyden jäljekseen Norbert Eliaksen ja Eric Dunningin teoksesta Quest for Excitement: Sport and Leisure in the Civilizing Process. Urheilua on pyritty asettamaan teoreettiseen muottiin eri tavoin eri aikoina, ja Elias ja Dunning muotoilivat tämän jännitysteorian malliin.

Jalkapallon kaksi historiaa
Jännitysteorian mukaan ihmiset hakevat mielellään jännitystä elämäänsä. – – 
Jalkapallon viehätystä etsittäessä on muistettava pelin kaksi historiaa: keskiaikainen villi kansanpeli, jossa pelasi kyläkunta kyläkuntaa vastaan tai naimisissa olevat naimattomia, suutarit räätäleitä vastaan, ja sen sivilisoitu muoto, joka on tullut tunnetuksi ”Association footballina” eli soccerina 1800-luvun puolivälin jälkeen.
Kansanpeliä yritettiin sivilisoida monen vuosisadan ajan. Se sai lähes nykyiset sääntönsä käytyään yläluokan poikien yksityiskoulujen liikuntakasvatuksen välineenä 1800-luvulla. Pelin muututtua herrasmiesmäiseksi ja reiluksi se oli kelvollinen uudelleen myös kansan ja työväenluokan peliksi.

Norbert Elias ja Eric Dunning kirjassaan vuonna 1986

Keskustelemme jaksossa kentän laidasta laitaan siitä, miten jalkapallo on muuttunut pelinä, penkkiurheiluna sekä kokemuksellisena ilmiönä. Huliganismia, naisten pääsy lajin pariin, luokka-asetelmat jalkapallossa sekä paljon muuta!

Kuuntelemalla jakson kuulet monenlaista pohdintaa jalkapallosta, sen kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta sekä tunteikkaasta futismuistelusta.

Vauhdikasta kuuntelukertaa Menneisyyden Jäljillä!

Lähteet:

Lotta Vuorio: Surprises in the History of Men’s Euro Football. The Gale Review. Julkaistu 15.11.2019. Luettu 28.9.2020.

Arto Tiihosen blogi: Miksi Liikun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s