#22 Lastenkirjallisuus ja historiaa koko perheelle

Menneisyyden Jäljllä – #22 Lastenkirjallisuus ja historiaa koko perheelle
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Jakso käsittelee historia-aiheista lastenkirjallisuutta ja eri tapoja, joilla menneisyydestä voi kertoa lapsille. Miten selittää lapsille vieraita asioita menneisyydestä tai ylipäätään auttaa hahmottamaan ajan kulua? Minkälaista lasten arki on menneisyydessä ollut? Mitä asioita täytyy ottaa huomioon, kun historiallisen tietokirjan kirjoittaa lapselle? Jakson vieraana on opettaja ja lasten tietokirjailija Karoliina Suoniemi, joka on kirjoittanut historia-aiheisia lastenkirjoja. Pääsenkin häneltä kysymään kaiken lastenkirjoista ja siitä, miten historian saa punottua niihin mukaan tavalla, joka kiinnostaa lapsia.

Shortly in English: Once upon a time there was a prince and a princess that actually lived in a past world… In this episode, we will talk about history-themed children’s books! What needs to be considered when telling about the past to children? How children understand temporality in the first place and what was children’s everyday life like in the past? We will hear all about it from novelist Karoliina Suoniemi who has written a book series of the past for children.

Tätä jaksoa olen odottanut pitkään ja hartaasti, ja olen iloinen, että saan vihdoin jakaa tämän jakson myös teidän kanssanne! Jakso on todella opettavainen ja näkökulma sellainen, jota ei aina tule ajatelleeksi. Menneisyys koskettaa meitä kaikkia, mutta miten lapsi ymmärtää historian ja sen tapahtumat?

Aika on sellainen kummallinen käsite, että sen suhteellisuuden oppii elämässä vähitellen. Lapsena voi olla vaikeaa erottaa edellispäivää edellisviikosta, joten miten lapsille pystyy kertomaan asioista, jotka tapahtuivat oikeasti kauan aikaa sitten?

Omasta lapsuudestani muistan Mauri Kunnaksen Koiramäen tarinat, ja niistä on kieltämättä jäänyt mieleen erityisesti jonkinlainen visuaalinen kuva siitä, miltä menneisyys näyttää. Nyt aikuisena on mielenkiintoista pohtia, minkälaisia asioita lapsille pitäisi menneisyydestä opettaa ja millä tavalla.

Karoliina kertoo jaksossa oman tarinansa siitä, miten hän päätyi kirjoittamaan historia-aiheisia tietokirjoja lapsille. Hänen omat lapsensa olivat kiinnostuneita Romanovin perheen historiasta ja erityisesti Romanovin lasten arjesta. Millaista se oli ollut? Karoliina ei löytänyt kirjastosta etsittyään aiheesta kirjaa, joten päätti kirjoittaa siitä itse, mitä kautta sai alkunsa hänen ensimmäinen lastenkirjansa Ihan oikeat prinsessat ja prinssit (2018).

Jakson menneisyyden jäljeksi valikoitui ote Karoliinan toisesta kirjasta Ihan oikeat viikinkiajan lapset (2019), mikä kuvaa hienosti Karoliinan lähestymistapaa hänen kirjoittaessaan historiaa auki lapsille.

Lasten elämä oli viikinkiajalla erilaista kuin sinun elämäsi nykyaikana. Heillä ei ollut digitaalisia laitteita, kirjoja tai kaupan leluja. He eivät käyneet koulussa tai harrastuksissa. Kuitenkin monin tavoin he olivat kuin sinä – he leikkivät, hoitivat eläimiä, uivat, hiihtivät, juoksentelivat ja kuuntelivat mielellään satuja ja tarinoita. He opettelivat sellaisia taitoja, joita tulisivat aikuisena tarvitsemaan ja he haaveilivat kenties seikkailuista ja kaukomaista tai sitten elämästä omassa kotikylässään. He ja heidän perheensä riitelivät, rakastivat, vitsailivat, nauroivat ja lauloivat – aivan kuten me nykyajan ihmisetkin teemme.

Karoliina Suoniemi, Ihan oikeat viikinkiajan lapset, 2019

Karoliina painottaa, että nykyajan ja menneisyyden ihmisissä on jotain perustavanlaatuisesti samaa – emme ole lopulta niin erilaisia toisiimme nähden. Hän yrittää lapsille kirjoittaessaan siis tavoittaa menneisyydestä asioita, jotka yhdistävät lapsia menneessä ja nykyisyydessä. Mitä viikinkiajan tai 1800-luvun tehdaskaupungin lapset ovat syöneet? Millä he ovat leikkineet? Millainen heidän perheensä on ollut?

Lastenkirjoissa on erityisen tärkeää, että kirjat toimivat ääneen luettuna. Karoliina onkin lukenut kirjojen käsikirjoituksia ääneen omille lapsilleen, jotka ovat kommentoineet suoraan lasten suusta, jos jokin kohta on ollut epäselvä. Lastenkirjojen selkokielisyys ja tarinallisuus eivät ole koskettaneet ainoastaan lapsia, vaan Karoliinan mukaan kirjoista ovat yhtälailla nauttineet myös aikuiset, joiden historian opiskelusta on vierähtänyt aikaa, sekä esimerkiksi ikäihmiset.

Karoliina Suoniemen kirjoja. Kuva: Lotta Vuorio

Kuunneltuasi tämän jakson ymmärrät, minkälaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun menneisyydestä kerrotaan lapsille. Jaksossa nousee esille myös tärkeää keskustelua arvoista, joita lapsille voi historia-aiheisen lastenkirjallisuuden kautta välittää, sekä näkökulmista menneisyyteen. Historian kautta lapsille voi puhua myös aikuisillekin vaikeista aiheista, kuten kuolemasta ja köyhyydestä, joiden käsittely voisi muuten tuntua haastavalta. Millaista olisi ollut elää lapsena jossain toisessa ajassa?

Lapsenomaisia ja viihdyttäviä kuunteluhetkiä Menneisyyden Jäljillä!

Kirjallisuus:

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat prinsessat ja prinssit. Avain. Helsinki 2018.

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat viikinkiajan lapset. Avain. Helsinki 2019.

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat tehdaskaupungin lapset. Avain. Helsinki 2020.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s