PODCAST – Menneisyyden Jäljillä

Projekti, jota olen työstänyt vuoden 2019 ajan ja joka näkee vihdoin päivänvalon, on valmis julkaistavaksi.

On aika julkaista oma podcastini nimeltään MENNEISYYDEN JÄLJILLÄ!

In English: I have worked on a project for about a year now and it is ready to be published! I will launch my own podcast called Menneisyyden Jäljillä, which translates into On the Track of the Past – the header of my whole website!

The podcast will be in Finnish, so I will continue the introduction of the podcast in its language. However, you can find the background for and the story behind the podcast in English here!

Historiaa ja menneisyyttä – mikä podcast?

Menneisyyden Jäljillä on podcast, joka keskittyy historiaan, historian esittämiseen ja eri tapoihin, joilla menneisyys meitä ympäröi. Se keskittyy toinen toistaan kiintoisampiin tarinoihin ja näkökulmiin menneisyydestä, joista keskustelemme yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Jokainen jakso esittelee yhden menneisyyden jäljen, jonka jakson vieras on valinnut. Tämä menneisyyden jälki, eli jokin historiallinen lähde, avaa oven menneisyyteen sekä käynnistää jakson keskustelun.

Podcastissa kuullaan eri alan asiantuntijoita, jotka työskentelevät tavalla tai toisella historian parissa. Asiantuntija voi olla historioitsija, mutta ei tarvitse olla. Historia on läsnä niin monilla eri tavoilla ympärillämme, että historian parissa työskennellään monilla eri aloilla, minkä vuoksi myös jakson vieraat voivat olla taustoiltaan erilaisia.

Kuten podcastin nimi antaa ymmärtää, jaksot keskittyvät käsillä olevaan aiheeseen menneisyyden jäljen kautta. Historia perustuu noihin jälkiin, siis alkuperäislähteisiin, minkä vuoksi jaksojen menneisyyden jäljet tuovat menneisyyttä meitä lähemmäs. Se myös osoittaa, että historiantutkimus pohjautuu alkuperäislähteisiin ja niiden tulkintaan, ja auttaa kuulijaa ymmärtämään, miten menneisyyttä on mahdollista tutkia ja tarkastella ympärillämme.

Tarinoita ja kriittistä ajattelua – miksi perustaa podcast?

Podcastin tarkoituksena on ennen kaikkea jakaa historian kiehtovia tarinoita ja nostaa esiin odottamattomia ja yllättäviäkin näkökulmia menneisyyteen. Jos joku ajattelee, että historia on tylsää, se johtuu todennäköisesti siitä, että se on esitetty tylsästi. Toivon, että kuuntelemalla tätä podcastia huomaat, että menneisyyttä voi katsoa (tai kuunnella) lukemattomilla eri tavoilla, joista jokainen löytää varmasti omansa!

Menneisyyden Jäljillä lähestyy menneisyyttä kulttuurihistorian näkökulmasta. Kulttuurihistoria on lähestymistapa, jonka avulla tarkastellaan menneisyyden merkityksiä mitä tahansa inhimillistä toimintaa, eli kulttuuria, koskien. Inhimillinen toiminta on valtavan laaja käsite, ja kulttuurihistoria voikin käsitellä melkeinpä mitä tahansa aihetta – niin kansallisuuksia, muutoksia, matkustusta, urheilua, sotia, tunteita, huumoria, sukupuolta, rahaa, lääketiedettä kuin muotia.

Tärkeintä on pohtia sitä vuorovaikutuksellista tapaa, jolla menneisyyden maailman ympäröivistä tapahtumista, asioista ja ihmisistä on puhuttu, ja sitä, miten menneisyyden maailman menosta on tehty selkoa.

Podcastin tarkoituksena on myös osoittaa miten lukuisin eri tavoin menneisyys meitä ympäröi. Kuuntelemalla podcastia opit ymmärtämään periaatteet, joiden avulla ympärillämme olevaa historiaa on mahdollista tarkastella kriittisesti.

Podcastissa käy ilmi, että historia ei ole yksi väistämätön ja totuudenmukainen kronologinen jana, johon menneisyyden tapahtumat sijoitetaan, vaan se on pikemmin kokoelma tosia tarinoita, joita menneisyyden jäljistä on mahdollista päätellä. Koska historia eli nuo menneisyyden tarinat eivät synny itsestään, vaan tutkimuksen tuloksena, kirjoittaa jokainen sukupolvi ikään kuin oman historiansa. Käsityksemme historiasta muuttuvat riippuen siitä, millaisia jälkiä meidän on mahdollista seurata, mitä päätämme seurata ja ketkä niitä seuraavat. Siksi on tärkeää olla kriittinen sen suhteen, miten käsityksemme menneisyydestä muodostuu.

Oma motiivini ja syyni innostua projektista

Vuoden 2019 keväällä työskentelin Helsingin yliopistossa projektissa, jonka yhtenä osana tuotin podcast-sarjan siitä, miten tieteellistä podcastia tehdään. Tämän projektin aikana syttyi mieleeni ajatus siitä, että perustaisin jonain päivänä oman podcastin, joka käsittelisi historiaa ja popularisoisi historiantutkimusta.

Olen huomannut opintojeni aikana, että niin Helsingin yliopiston historian laitoksella kuin muuallakin Suomessa tehdään aivan valtavan mielenkiintoisia tutkimuksia, jotka eivät saa ansaitsemaansa huomiota. Haluan, että Menneisyyden Jäljillä -podcast nostaa osaltaan esiin näitä mielenkiintoisia tutkimuksia ja näkökulmia menneisyyteen.

Yhtä lailla on tärkeää osoittaa historian muuttuva luonne ja historian eri esittämisen tavat, joten podcast ei rajoitu vain tutkijoiden haastatteluihin. Mielestäni jokaisen tulisi olla tietoinen ja kriittinen sen suhteen, miten historia meitä ympäröi ja miten monilla eri tavoin menneisyys vaikuttaa nykyisyyteen, minkä vuoksi podcastissa kuullaan asiantuntijoita myös tämän suhteen.

Olen tehnyt 16-vuotiaasta asti toimittajan töitä ja rakastan haastatteluja. Innostun ja inspiroidun haastatteluista, joista opin jotain uutta ja joiden kautta voin viestiä merkityksellisistä asioista ja kiehtovista tarinoista. Sama motiivi on myös podcastin taustalla: haluan välittää uuden oppimisen innostusta asiantuntijahaastatteluiden kautta podcastin jaksoissa.

Podcastin tulevaisuus – mitä on luvassa?

Ajatukseni on, että podcastia julkaistaan joka toinen viikko tiistaisin. Podcastia voi kuunnella näiden nettisivujen kautta sekä iTunesin podcast-sovelluksen ja Spotifyn kautta.

Odotan innolla, että pääsen podcastin kanssa vauhtiin! Ensimmäiset jaksot pohjustavat podcast-sarjaa kokonaisuudessaan, minkä jälkeen pääsemme syventymään erilaisiin menneisyyden näkökulmiin ja aiheisiin. Otan mielelläni ehdotuksia vastaan sen suhteen, mistä aiheista haluat kuulla podcastissa lisää keskustelua tai kuka olisi mielenkiintoinen vieras, jonka voisin studioon kutsua.

Ota siis podcast-taipaleeni seurantaan joko tilaamalla nettisivujeni uutiskirje (uusista postauksista ilmoitus sähköpostiin) tai seuraamalla Menneisyyden Jäljillä iTunesissa tai Spotifyssa! Saat tietoa uusista jaksoista myös seuraamalla Menneisyyden Jäljillä virallista Facebook– ja Twitter-tiliä!

Tervetuloa mukaan Menneisyyden Jäljille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s