#1 Tervetuloa Menneisyyden Jäljille!

Menneisyyden Jäljillä – #1 Tervetuloa Menneisyyden Jäljille!
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

Menneisyyden Jäljillä -podcastin ensimmäinen jakso on nyt vihdoin julki! Ensimmäisen jakson tarkoituksena on ytimekkäästi esitellä, mistä idea podcastille syntyi, mistä tässä podcastissa tullaan tulevien jaksojen mittaan keskustelemaan sekä mikä podcastin tarkoituksena on. Esittelen myös lyhyesti, kuka jaksoissa mikrofonin takana puhuu, jotta podcastin kuuntelijana tiedät, kenen ääni kaiuttimistasi tai kuulokkeistasi kaikuu.

Shortly in English: The first episode of my brand new podcast Menneisyyden Jäljillä (On the Track of the Past) is out! The first episode works as a short introduction to the whole podcast series. I wanted to clarify right in the beginning how I came up with the idea of the podcast, what I am going to talk about with my fantastic and professional guests and what is the main purpose of the podcast. I will also briefly introduce the host of the podcast so that you know who are you listening to.

Ensimmäisen jakson nauhoittaminen sekä nyt sen julkaiseminen ovat tosi jännittäviä hetkiä itselleni. Ensinnäkin jaksoa äänittäessä huomasin, kuinka haastavaa on puhua yksin tyhjässä studiossa mikrofonille (pakko nostaa hattua Antti Holmalle ja hänen podcastinsa monologeille), ja päädyinkin lopulta nauhoittamaan esittelyjakson kahteen otteeseen. Haastavaa oli myös miettiä, miten ensimmäisillä jaksoilla on mahdollista houkutella kuulijoita uudelle podcastille, sillä podcasteja on niin valtava määrä tarjolla. Miten tuhansien podcastien seasta on mahdollista erottua?

Tärkeintä on lopulta tehdä podcastia omalle tyylilleen uskollisena ja tuottaa sisältöä pitäen mielessä tavoitteet, joita podcastille asetin. Näin päädyin tuottamaan kaksi ensimmäistä jaksoa sillä ajatuksella, että haluan tieteelliseen tapaan esitellä lähestymistapani ja aiheen, josta podcast kertoo, vaikka podcastin tarkoituksena onkin popularisoida historiallista tietoa ja siten olisin voinut sivuuttaa johdannon. Ensimmäinen jakso ei siis vielä paljasta mitään maata mullistavaa (vaikka itse podcastin julkaisu tosin sitä itselleni juuri tässä hetkessä on), vaan podcast käynnistyy huolellisesti tulevaa pedaten. Jos siis haluaisit hypätä mieluummin suoraan asiaan, on podcastin toinen jakso jo saatavilla ja kolmas jakso teemalla ”Onko mikään ikuista?” julkaistaan kahden viikon kuluttua.

Pähkinänkuoressa: Menneisyyden Jäljillä -podcastissa on tarkoitus kulkea menneisyyden jäljillä eri polkuja pitkin yhdessä upeiden asiantuntijavieraiden kanssa.

Menneisyyden jäljillä tutustutaan eri aiheisiin, jotka pyrkivät kertomaan historiasta jotain uutta kuulijoille. Toivon, että podcastia kuuntelemalla opit jotain uutta, löydät jonkin uuden tavan katsella menneisyyttä tai huomaat, miten älyttömän mielenkiintoista historia on!

Kuten esittelyjaksossa kerron, joka jakson tarkoituksena on esitellä jokin jakson vieraan valitsema menneisyyden jälki, jonka avulla keskustelu jakson aiheesta käynnistyy. Valitsin itse ensimmäisen jakson menneisyyden jäljen, joka oli seuraava:

Historia on yksi niistä sanoista, joka kukistaa kenet tahansa, joka haluaa määritellä sen tai sanoa jotain poikkeavaa siitä.

Historioitsija Greg Dening
Lähde
Käännös oma, alkuperäinen teksti: History is one of those words that will defeat anybody who wants to define it or who wants to say something different about it.

Tämän sitaatin taustalla on ajatus siitä, että historialla on voimakas merkitys ihmisten elämässä ja identiteeteissä. Ihmisillä on usein myös vahva ja vakaa käsitys siitä, mitä historia on, minkä vuoksi siitä on vaikeaa sanoa mitään poikkeavaa. Jollain voi olla esimerkiksi koulun historianopetuksen perusteella mielikuva, että historia on pelkkien vuosilukujen opettelua, sotia, eri vallankumousten kertaamista tai suoraan sanoen puuduttavaa pänttäystä, sillä näiden tapahtumien yhteys nykypäivään voi olla hankalaa hahmottaa.

Halusimme tai emme – historia ja menneisyys ympäröivät meitä tiiviisti tässä päivässä. Tämän podcastin tarkoituksena ei ole Deningiä mukaillen varsinaisesti määritellä, mitä historia on, vaan pikemmin sanoa jotain poikkeavaa siitä ja tuoda monipuolisesti esiin, mitä kaikkea historia voi olla. Historia on kertomuksia inhimillisestä menneestä elämästä, ja nämä toinen toistaan mielenkiintoisemmat kertomukset ovat tämän podcastin ydintä.

Pyrin valitsemaan podcastiin aiheita, jotka eivät ole kaikkein ilmeisimpiä tai perinteistä stereotypiaa vastaavia: tutustumme tulevissa jaksoissa esimerkiksi huumoriin ja historiallisiin vitseihin, suomalaisten painajaisuniin 1600-luvulla, aiempiin terveys- ja kauneuskäsityksiin ja liikunnan historiaan sukupuolen näkökulmasta. Otan myös mielelläni vastaan ehdotuksia tulevien jaksojen aiheista tai podcastiin kutsuttavista asiantuntijoista, joten laitahan viestiä, jos sinulla on jokin timanttinen idea tätä koskien mielessä!

Toivottavasti innostut seuraamaan podcast-taipalettani ja kuuntelemaan tulevia jaksoja! Tervetuloa mukaan Menneisyyden Jäljille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s