#89 Salaisia symboleja ja symbolien historiaa

Menneisyyden Jäljillä – #89 Salaisia symboleja ja symbolien historiaa
Lotta Vuorio © 2023 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista

Jaksossa tutustutaan symboleihin ja niiden historiaan. Mitä symbolit ovat, mikä niiden merkitys menneisyydessä ollut ja minkälainen on maailmalla tunnetuimpien symbolien historia? Entä ovatko symbolit salattuja tai luonteeltaan mystisiä? Millä tavoin ja missä yhteyksissä symboleita on siis hyödynnetty menneisyydessä tai toisaalta myös nykyisyydessä? Jakson vieraana on filosofian tohtorin, taiteentutkija ja tietokirjailija Liisa Väisänen.

Shortly in English: What does symbolism mean and what is the history of symbols? Are they esoteric or can they be understood? In this episode, we are talking about these questions together with Dr Liisa Väisänen who has researched symbols and their history for a long time.

*Jakso on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SKS Kirjat -kustantamon kanssa.*

Ihmiselolle on tärkeää kommunikaatio, jolla ollaan vuorovaikutuksessa muun muassa toisten ihmisten kanssa. Kommunikoida voi esimerkiksi puhumalla, kirjoittamalla ja eleillä, mutta myös symboleilla.

Monilla symboleilla on pitkän pitkä historia, ja toisaalta mystiseen maailmaan liittyy usein menneisyydestä inspiroituminen. Onkin kiinnostavaa pohtia, miten symbolien merkitys on vuosisatojen aikana muuttunut tai toisaalta pysynyt samana, ja miten nämä merkitykset välittyvät sukupolvilta toisille. Kuten historiassa aina, merkitykset rakentuvat suhteessa aikaan ja paikkaan, ja tämä pitää paikkansa myös symbolien kohdalla.

Jaksossa keskustelemme pesukarhun symbolin merkityksestä, mikä oli ajankohtainen aihe Suomen politiikassa kesällä 2023.

Liisa tunnetaan erinomaisena luennoitsijana, oppaana sekä tv-katsojille kenties Ylen tuottamasta Merkkien salat -sarjasta. Liisa kertoo jaksossa, että hän sai pitkään tutkia yksin symboleja ja että häntä pidettiin ”lähinnä jonain höyrypäänä” tämän vuoksi. Kuten pitkäjänteisessä perustutkimuksessa usein huomataan, ei koskaan voi tietää, milloin perustutkimus tulee hyödylliseksi. Liisan kohdalla tämä hetki oli silloin, kun Dan Brown julkaisia teoksensa Da Vinci -koodi, jonka jälkeen Liisan puhelin alkoi soimaan.

Länsimaisten ja varsinkin saksalaisten symbologien väsymättömät tutkimukset viimeisen ja nykyisen vuosisadan aikana ovat saattaneet ennakkoluuloista vapaimmat tutkijat ja tietysti jokaisen salatietelijän näkemään, että ilman vertaustieteen apua – sen seitsemine jalostuksineen, joita kaikkia nykyaikaiset tutkijat eivät ensinkään tunne – ei voi oikein ymmärtää ainoatakaan muinaisaikaista pyhää kirjaa. Symbologiaa on tutkittava kaikilta puoliltaan, sillä joka kansalla on oma erikoiset ilmaisutapansa. Sanalla sanoen: ei mikään egyptiläinen papyros, ei mikään intialainen palmunlehti, ei mikään assyrialainen tiili tai heprealainen kirjakäärö ole sanallisesti luettava ja tutkittava.

Helena Blavatsky kirjassaan Salainen oppi numero 1 vuodelta 1888

Jakson menneisyyden jäljeksi Liisa valikoi otteen Helena Blavatskyn teoksesta vuodelta 1888. Tämä teos on ikään kuin klassikko liittyen symboleihin ja okkultismiin eli salaoppiin. Symboleihin liitetään usein ajatus siitä, että ne pitävät sisällään jotain salaista tai mystistä tietoa, kuten myös menneisyyden jäljessä viitataan.

Liisa kuitenkin toteaa, että hän ei ajattele symboleita salaisina, vaikka kirjan nimessäkin tämä sanapari mainitaan. Sen sijaan Liisa haluaa todistaa kirjalla, että sen minkä ihminen on tehnyt, niin sen ihminen pystyy ratkaisemaan. Eli symbolien ymmärrys vaatii lukutaitoa ja harjoittelua, jotta symbolien merkitykset avautuvat.

Jaksossa opit, mikä symbolien merkitys on ja on ollut ihmisten vuorovaikutuksessa. Jaksossa tutustumme erilaisiin symboleihin, niiden historiaan ja merkityksiin sekä siihen, miten pitkä historia nykypäivän arkisten symbolien taustalla on.

Symbolien matkaan Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Liisa Väisänen: Salaiset symbolit – Avain esoterian maailmaan. SKS 2023.

Jim Crow Museum: The Coon Caricature. Julkaistu lokakuussa 2020, kirjoittaja Dr David Pilgrim.

Yle: Merkkien salat -dokumenttisarja. Ensimmäinen tuotantokausi julkaistu vuonna 2019, toinen tuotantokausi julkaistu vuonna 2021.

Jätä kommentti