#3 Onko mikään ikuista?

Menneisyyden Jäljllä – #3 Onko mikään ikuista?
Lotta Vuorio © 2020 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta, iTunesista ja Google Podcastista!

On aika palata Menneisyyden Jäljillä -podcastin ääreen kolmannella jaksolla! Jakson teemana on pohtia elämän muutoksia ja historian käännekohtia, sillä mikään muu ei ole pysyvää paitsi muutos. Keskustelemme historian muutoksista ja käännekohdista sekä niiden takana olevista tekijöistä yhdessä Helsingin yliopiston historian yliopistonlehtorin ja Historiallisen Yhdistyksen puheenjohtajan Risto Marjomaan kanssa.

Shortly in English: The third episode is all about change. As the saying goes, there is nothing more certain than change. Changes and turns in the past form a requirement for historical research, since there would be no point in examining something that has remained the same throughout the ages. The guest of the episode is University Lecturer Risto Marjomaa (University of Helsinki), who has studied global world history and violence.

Se, että asiat muuttuvat, on historiantutkimuksen yksi tärkeimpiä lähtökohtia, sillä jos kaikki olisi vuosisadoista toiseen pysynyt ennallaan, ei olisi mieltä tutkia eri ajanjaksoja tai menneisyyttä ylipäätään. Muutos on siis väistämätön elementti, jota historiassa tutkitaan: mikä oli menneisyydessä toisin verrattuna nykyisyyteen? Vertailu nykyisyyteen on tutkimusprosessissa välttämätön ajatus historioitsijalla, sillä tutkimus tehdään nykypäivän tiedontarpeesta ja omasta ajatusmaailmasta käsin menneisyyttä huolellisesti kontekstualisoiden.

Joskus nykyhetken ja oman elämän asettaminen osaksi menneisyyttä tai sen jatkoksi voi tuntua haastavalta, sillä siinä missä tämä hetki voi tuntua itsestään selvältä ja pysyvältä, rakentuu menneisyys ja ajankulu niin nopeista kuin hitaista muutoksista. Onko muutoksilla ja tapahtumilla jokin tarkoitus? Ovatko muutokset universaaleja vai paikallisia? Voimmeko ennustaa menneisyyden perusteella tulevaisuuden muutoksia ja varautua niihin? Näitä kysymyksiä käsittelemme jakson edetessä.

Risto valitsi menneisyyden jäljekseen otteen William Shakespearen näytelmästä Macbeth (1606), jossa kuvataan elämää, sen hetkiä ja merkitystä. Näytelmän lopussa kuningas Macbeth pohtii:

Elämä on vaeltava varjo, kehno näyttelijä, joka temppuilee ja rehkii näyttämöllä hetken, eikä palaa. Se on hullun loru, täynnä huutoa ja vimmaa, mutta mieltä vailla.

William Shakespeare, macbeth 1606
Käännös matti rossi, alkuperäinen teksti: Life’s but a walking shadow, a poor player, that struts and frets his hour upon the stage and is hear no more; it is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.

Macbethin pohdinta mahdollistaa pohdinnan hetkien merkityksistä. Ajankulu koostuu yksittäisistä hetkistä, jotka muodostavat tapahtumia, vuosia ja vuosisatoja. Näiden hetkien kontekstualisointi aikaan ja paikkaan on historiantutkimuksen ydintä. Hetken asettaminen kontekstiinsa tarkoittaa tuon hetken merkityksen määrittämistä: miksi hetki oli merkityksellinen?

Macbeth kuvaa näiden hetkien olevan ohimeneviä ja siten merkityksettömiä. Jos hetket ovat merkityksettömiä ja tapahtumilla ei ole varsinaista tarkoitusta, mitä mieltä on silloin tutkia menneisyyttä, tuota ”hullun lorua”? Omasta mielestäni siitä huolimatta, että historiallisesti hetket ovat tietyllä tapaa sattumanvaraisia ja ilman yksiselitteistä tarkoitusta, niiden tutkiminen on kiehtovaa juuri siksi, että niiden merkitys vaihtelee ajasta ja paikasta riippuen. Yksittäinen hetki sitoo usein itseensä useita isoja kulttuurisia teemoja ja yhteiskunnallisia ilmiöitä.

Risto nosti keskustelussa esille useita hyviä kysymyksiä: Ovatko muutokset väistämättömiä vai ovatko ne erityisiä jostain tietystä syystä? Missä menee raja sattuman ja vääjäämättömän muutoksen välillä? Noudattaako sinun elämäsi käsikirjoitusta vai tapahtuvatko asiat sattumanvaraisesti? Kommentoi alle, jos nämä kysymykset herättävät ajatuksia!

Vielä muistutuksena myös blogin puolella: podcastia voi nyt myös kuunnella iTunesin kautta kirjoittamalla hakuun Menneisyyden Jäljillä! Olen erittäin iloinen ja kiitollinen siitä, miten lämpimän vastaanoton podcast on saanut, joten siitä ISO KIITOS podcastia kuunnelleille!

Kolmannen jakson kuunneltuasi ymmärrät vielä paremmin historiantutkimuksen luonnetta sekä muutosta tutkimuksen ydinelementtinä. Näin voit myös ymmärtää paremmin, miten tämän hetken voi asettaa menneisyyden jatkeeksi. Tervetuloa taas mukaan Menneisyyden Jäljille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s