#106 Filosofiaa, Platonin lapsia ja ikivihreitä kysymyksiä

Menneisyyden Jäljillä – #106 Filosofiaa, Platonin lapsia ja ikivihreitä kysymyksiä
Lotta Vuorio © 2024 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta ja iTunesista!

Jakson aiheena on filosofia ja sen ikivihreät kysymykset. Pohdimme jaksossa, voidaanko filosofian historiaa erottaa siitä, mitä filosofialla ymmärrämme tänä päivänä. Mikä merkitys menneillä filosofeilla on sen suhteen, miten tieteenalaa tällä hetkellä harjoitetaan ja miten me ihmiset arjessamme nyt ajattelemme? Entä mitkä ovat ikivihreitä kysymyksiä, joita on pohdittu kautta aikojen? Miten filosofia liittyy yleissivistykseen? Jakson vieraana on puistofilosofi Antti Sorri, jonka ideoima ja järjestämä Puistofilosofia-festivaali sai tämän podcastin ohella Suomen Tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnon.

Tämän jakson lopussa kuulette podcastin tavallisen tunnarin sijasta podcastille omistetun, tiedeviestintäpalkinnon myöntämisen yhteydessä esitetyn ja Vesa Salmen säveltämän kappaleen Kellot ja kalenterit. Kannattaa siis kuunnella jakso loppuun asti ihan tämänkin takia.

Shortly in English: Who are we, what makes us happy, how does the ideal society look like? Philosophy has offered us a great deal of fundamental questions that people over time have spent a lot of time thinking over. Is there philosophy without history? The guest of the episode is Antti Sorri who organises annually Puistofilosofia-festival in Ikaalinen, Finland.

Kun yliopistossa opiskelee humanistisessa tiedekunnassa historiaa, niin valmistuu filosofian maisterin paperit käsissään. Vaikka filosofia on siis näin ollen mukana näin historiaa opiskelleiden identiteeteissä, niin tässä podcastissa ei ole filosofiaa taidettu mainita kuin maksimissaan ohimennen. Olikin jo siis aika tuottaa jakso filosofian historiasta ja siitä, miten menneiden aikojen ajattelutavat koskettavat meitä tässä päivässä.

Filosofia on siitä mielenkiintoista, että keskeisessä asemassa eivät ole ainoastaan nykypäivän filosofit ja ajattelutavat, vaan myös menneisyyden. Platon, Aristoteles, Sokrates, Descartes, Locke ja muut kumppanit kuuluvat vahvasti niin sanotusti filosofian kaanoniin tänä päivänä. Onkin mielenkiintoista pohtia, voidaanko filosofiassa erottaa mennyt ja nykyisyys tai itse tieteenala ja sen historia toisistaan.

Saimme jakson vieraan Antin kanssa jakaa ilon Suomen Tiedetoimittajain liiton tiedeviestintäpalkinnoista. Sen lisäksi, että tälle podcastille myönnettiin vuoden 2024 tiedeviestintäpalkinto, myös Antti ja hänen edustamansa Puistofilosofia-tapahtuma saivat tiedeviestintäpalkinnon. Antti on filosofian kandidaatti ja hän on todennut, että ”filosofian harrastaminen tarjosi erinomaisia työkaluja oman elämän sekä maailman pohtimiseen; löysin siitä menetelmän ihmettelylle”. Kuulemmekin tässä jaksossa asiaa niin filosofiasta kuin Ikaalisten Puistofilosofiasta.

Antti valitsi jakson menneisyyden jäljeksi häntä suuresti inspiroituneen filosofin, Bertrand Russellin sitaatin haastattelusta vuodelta 1959. Antti kertoo, miten Russellin innoittama rehellisyyden vaatimus on toiminut hänellä johtotähtenä.

Antin mukaan me ihmiset emme aina ole rehellisiä, mutta tärkeää on ajatus siitä, että kun harrastaa filosofiaa, niin pyrkii lähestymään totuutta rehellisesti. Filosofiassa pyritään argumentoimaan niin sanotusti mahdollisimman puhtaasti ilman taka-agendoja tai vain halua uskoa johonkin asiaan syystä tai toisesta.

On olennaista uskaltaa katsoa mahdollista totuuttakin silmiin, toteaa Antti. Sivistykseen kuuluu, että meillä on myös rohkeutta muuttaa mielipidettämme, kun vastaamme tulee hyvin perusteltuja mielipiteitä ja kantoja.

Kun tutkitte jotain ilmiötä tai harrastatte filosofiaa, kysykää itseltänne, mitkä ovat tosiasiat? Mitkä ovat niitä faktoja, joihin tosiasiat perustuvat. Älkää koskaan antako johtaa itseänne harhaan, mihin haluatte itse uskoa, tai, minkä kokisitte olevan yleisesti hyödyllistä, jos siihen uskottaisiin. Kysykää vain ja ainoastaan, mitkä ovat tosiasiat!

Bertrand Russell, toimittaja John Freemanin haastattelussa BBC:n Face to Face -sarjassa vuodelta 1959

Antti kertoi oppineensa jo yliopistossa Kari Väyryseltä, että filosofia ei ole vastausautomaatti eikä se tarjoa mitään valmista kenellekään. Filosofian tarkoituksena on käydä jokaisen omaa henkilökohtaista matkaa ja etsiä vastauksia itseään kiinnostaviin kysymyksiin.

Mielestäni tämä on erinomainen lähtökohta siihen, että jokainen voi matalalla kynnyksellä lähestyä filosofiaa. Yksi upea keino tähän on osallistua tämän kesän Puistofilosofia-festivaalille Ikaalisiin, nähdään siellä!

Jaksossa opit, mitä filosofia on ja miksi jokainen ihminen on lopulta luonteeltaan filosofi. Kuulet myös, mitkä ovat niitä filosofian ikivihreitä kysymyksiä, joiden äärelle palataan uudelleen ja uudelleen aikojen saatossa.

Totuuden, rehellisyyden ja ihmettelyn äärelle Menneisyyden Jäljille!

Lähteet:

Puistofilosofia-festivaalin nettisivut

Bertrand Russellin BBC-haastattelu vuodelta 1959

Jätä kommentti