#108 Miesten välisiä suhteita, ystävyyttä ja rakkautta

Menneisyyden Jäljillä – #108 Miesten välisiä suhteita, ystävyyttä ja rakkautta
Lotta Vuorio © 2024 All rights reserved
Löydät jakson myös Spotifysta ja iTunesista!

Jaksossa pohditaan, minkälaisia olivat miesten väliset suhteet 1700-luvulla. Keskiössä on keskustelu siitä, voiko seksuaalisuutta ja rakkautta esiintyä ystävyyssuhteissa vai ovatko nämä asiat toisistaan irrallisia. Selvitämme, keitä olivat kreivi Gustav Philip Creutz ja kapteeni Curt von Stedingk ja minkälainen heidän suhteensa oli. Minkälaisia vihjeitä heidän kirjeenvaihtonsa antaa heidän tunteistaan toisiaan kohtaan? Mitä voimme oppia miesten välisten suhteiden historiasta, kun tutkimme lähteitä ennakkoluulottomasti queer-historian tavoin? Jakson vieraana on Turun yliopiston Suomen historian professori Charlotta Wolff. Jakso on tehty yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan kanssa.

Shortly in English: Is love always love and friendship only friendship as its own? Or can love and friendship be overlapped on the same line? In this episode together with Professor Charlotta Wolff, we discuss how passionate relationship could be between men in the 18th century.

On kesäkuu ja se tarkoittaa sitä, että vietämme jälleen Suomessa Pride-kuukautta eli kuukautta, jolloin tuodaan esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksiin, osallisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja. Sopivasti tähän kuukauteen liittyen tuotan yhteistyössä Historiallisen Aikakauskirjan kanssa kaksi jaksoa, jotka liittyvät seksuaalihistoriaan.

Minulla on ollut ilo ja kunnia saada olla mukana toimittamassa ensimmäistä Historiallista Aikakauskirjan numeroa, jonka teemana on yksinomaan seksuaalihistoria. Toimituskuntaan kuuluu lisäkseni Turun yliopiston yliopistonlehtori Riikka Taavetti sekä Turun yliopiston Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, jotka ovat tehneet valtavan hienoa työtä teemanumeron eteen, ja olen itse pyrkinyt tukemaan ja auttamaan tässä prosessissa samalla oppien paljon uutta siitä, miten toimitetaan akateemista teemanumeroa. Kiitos siis Riikalle ja Kirsille, että sain olla osana tätä toimitusprosessia! Voit lukea Riikan, Kirsin ja minun kirjoittaman teemanumeron johdantoartikkelin täältä.

Idea teemanumerolle lähti syksyllä 2022, jolloin Historiantutkimuksen päivillä järjestimme Riikan ja Kirsin kanssa kaksi paneelikeskustelua, jossa seksuaalihistoriaan liittyviä tutkimusaiheita esitelmöitiin tutkijoiden toimesta. Osa tuolloin tutkimuksestaan esitelmöineistä tutkijoista on myös mukana teemanumerossa, johon olemme saaneet kerrassaan upeita artikkeleita julkaistavaksi. Artikkeleiden lisäksi teemanumerossa julkaistaan yksi puheenvuoro-kirjoitus sekä yksi akateemiseen tutkimukseen pohjautuva sarjakuva, ja olemme Riikan ja Kirsin kanssa valtavan iloisia siitä, minkälainen teemanumerosta kokonaisuudessaan tuli.

Nämä kaksi podcast-jaksoa – jaksot #108 ja #109 – on siis toteutettu tämän teemanumeron tueksi tai sivutuotteeksi, ja näissä jaksoissa pääsemme keskustelemaan erityisesti kahden teemanumerossa olevan artikkelin pohjalta.

Jakson menneisyyden jälkenä on oikeutetusti sitaatti Charlottan artikkelista, jossa käsitellään kahden 1700-luvun aatelismiehen välistä suhdetta. Artikkeli pohjautuu kreivi Gustav Philip Creutzin ja kapteeni Curt von Stedingkin kirjeenvaihtoon, josta valitettavasti vain Creutzin kirjeet Stedingkille ovat säilyneet tähän päivään asti.

Näiden kirjeiden pohjalta voi kuitenkin päätellä hyvin paljon, kuten jaksossa käy ilmi.

Älkää huolestuko, rakas Stedingkini, tunteistani teitä kohtaan, ne ovat edelleen samat. Rakastan teitä, pidän teistä, ansaitsette koko arvostukseni, ja sydämeni onnittelee itseään tuntemastaan ystävyydestä teitä kohtaan. Juuri tämä ystävyys sai minut tekemään muutamia huomioita spontaanien tunteiden hillitsemisen tarpeellisuudesta. Koska ennakkoluulojen luomat lait ovat pakottavampia kuin järjen sanelemat ja koska kukaan paitsi pelkuri ei uskalla olla alistumatta niihin, varovaisuuden täytyy korjata niiden mahdollisesti kuolettava vaikutus.

Ruotsin silloinen lähettiläs Ranskassa, kreivi Gustav Philip Creutz, kirjoitti näin kapteenille Curt von Stedingkille 25. kesäkuuta 1772

Kuulemme jaksossa myös toisen sitaatin kirjeenvaihdosta, ja nämä kirjeet sisältöineen ovat vallan hieno lähdeaineisto tutkimukseen. Kun ymmärtää 1700-luvun maailmaa sekä eliitin sivistykseen kuuluvaa kulttuurista ymmärrystä, voi kirjeenvaihdon sanakäänteistä tulkita monenlaista Creutzin ja Stedingkin välisestä intohimoisesta ystävyyssuhteesta, menneisyyden ihmisiä kunnioittaen.

Suosittelen kyllä erittäin lämpimästi tutustumaan Charlottan aivan erinomaiseen Historiallisen Aikakauskirjan 2/2024 artikkeliin. Kuten Charlotta artikkelissaan toteaa, ”Seksuaalisuutta, rakkautta ja ystävyyttä käsitellään siis yleisesti erillisinä asioina, vaikka ne ovat toistensa jatkumoa ja niiden välillä on tapahtunut merkittäviä käsitteellisiä merkityssiirtymiä uudella ja modernilla ajalla”.

Jaksossa opit, miten queer-historiaa voi hyödyntää miesten välisten suhteiden tutkimisessa menneisyydessä. Kuulet, miten ystävyys, rakkaus ja seksuaalisuus limittyvät ja linkittyvät toisiinsa ajasta ja paikasta riippuen sen sijaan, että näitä teemoja käsiteltäisiin erikseen.

Ystävyyttä, rakkautta ja seksuaalisuutta Menneisyyden Jäljillä!

Lähteet:

Historiallinen Aikakauskirja 2/2024 -sisällysluettelo

Historiallinen Aikakauskirja -nettisivut

Charlotta Wolff: ”Pyyteetön rakkaus, intohimoinen ystävyys: Miesten väliset suhteet 1700-luvulla”. Historiallinen Aikakausikirja 2/2024.

Riikka Taavetti, Kirsi Vainio-Korhonen ja Lotta Vuorio: ”Polkuja seksuaalisuuden historiaan”. Historiallinen Aikakauskirja 2/2024.

Jätä kommentti